Руски вестник: Оръжия от Донбас ”стрелят вече и в Русия”

Войници от батальона ”Донбас”
Оръжия от сепаратисткия Донбас "активно стрелят вече и в Русия", пише на първата си страница "Новие известия".
Според вестника, през 2014 г. в руската Ростовска област, която граничи с Източна Украйна, са регистрирани 10 произшествия с такива оръжия, а от началото на тази година - вече 11

Ростовските медии пишат, че в региона все по-често проникват въоръжени хора, а по улиците се стреля дори с гранатомети. 

С "донбаски" оръжия се стреля и в други региони на Русия като Подмосковието, където група руски доброволци отпускари от отцепническата Луганска "народна република" разстреляха миналия ноември двама пътни полицаи, напомня изданието. 

Според експерта криминалист Александър Гуров,заплахата е малко преувеличена и няма да са много руските граждани, които ще си донесат оръжие от Донбас. 

"Във всички доброволчески отряди обаче има и авантюристи (. . .) с користни цели. Такива хора естествено може да се върнат в родината с бойни оръжия и да се захванат с престъпления", признава той. 

Военният историк Борис Соколов напомня, че след т. нар. чеченски кампании Русия бе залята с "безкраен поток от бойни оръжия", и "съвсем не изключва възможността част от опълченците да представляват в бъдеще заплаха за населението". 

"Физическа заплаха" - така нарича мнозина от тях колегата му Николай Сванидзе. 

По думите му хората отиват там да воюват по различни причини - кой за "идеали", кой за пари. На всички тях обаче много им се стреля и това им харесва - за тях това е един вид социален асансьор. 

"И още нещо: те участват във война, която се води неясно за какво. Целите на Великата отечествена бяха очевидни. А в Донбас хора от Русия стрелят и убиват, без да знаят причините. Много опасен фактор. Руските полицаи ще издирват завърнали се опълченци, само ако дойде заповед от върховната власт. Но докато не свърши войната, такава заповед няма да има", добавя експертът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини