Продават тефтерите на Филип Златанов за 20 000 лева

"Моля да бъда оправдан", заяви пред Върховния касационен съд (ВКС) бившият председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.
Днес ВКС разглежда жалбата му срещу присъдата, която му наложи Апелативният съд - 3 години и половина затвор.

Пред магистратите Златанов заяви, че никога не е работил под натиск и каза, че политическите игри и интриги са му чужди и винаги е работил само като юрист, предаде БГНЕС. 

"Не съм извършил престъплението, за което съм обвинен", повтори няколко пъти той. 

Пред съда Златанов заяви, че записките в двата тефтера, които бяха иззети при задържането му, съдържат цитати от телефонни разговори, които е водил като председател на комисията, съобщи БТА. 

Пред журналисти той коментира, че цитатите включват и разговори с политици, но записаните думи "не са част от моя речник". Златанов отрече записките да представляват поръчки. Попитан защо ги е водил, той заяви, че по някакъв начин е трябвало да се гарантира работата на комисията. 

"Аз не съм се крил от никого", каза още Златанов. 

Според защитата му до момента делото е било решено при непълнота на доказателствата, нарушения и целенасочено манипулиране. Адвокатите на Златанов поискаха той да бъде напълно оправдан, а ако бъде признат за виновен от ВКС, наказанието му да бъде намалено драстично, предаде БТА. 

Според първите две съдебни инстанции той не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда. Последното решение обаче бе подписано с особено мнение от съдия Иван Стойчев, който смята, че при наличните доказателства подсъдимият трябва да бъде оправдан.

Междувременно проверката за мистериозно откраднатите тефтери на Златанов завърши със заключение, че няма нарушения и отговорни длъжностни лица от столичното следствие. Бележниците изчезнаха на 5 ноември, когато, по думите на експерта Стефан Бенчев, неизвестен ги откраднал от колата му. 

Продават листове от тефтерите за 20 000 лв.

Отделни листове от изчезналите тефтери на Филип Златанов са се появили на черния пазар, съобщи в. "Труд". Малко известен адвокат ги предлагал на журналисти с офертата: "За 20 000 лв. ще разполагате с бележките на Златанов, в които се споменават двама главни прокурори и съдия". 

От прокуратурата са коментирали неофициално, че знаят за това. 

От кантората "Савова и сие", която представлява Златанов, пък признали, че също са получили такова предложение, но я отхвърлили "с възмущение". 

Не е възможно да се установи дали предлаганите книжа са фалшиви, защото по делото са приложени само копия от тефтерите, коментират магистрати. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини