Европа следи визитата на Ципрас в Москва

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас започва двудневна визита в Русия, която се следи с голям интерес в Европа.
В сряда сутринта е предвидена среща между гръцкия премиер и руския президент Владимир Путин. Ципрас ще се срещне и с премиера Дмитрий Медведев.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени въпроси от икономическата, културната и хуманитарната сфера, както и актуални международни проблеми и възможности за подобряване на сътрудничеството между двете страни, гласи официалното съобщение.

Сред обсъжданите теми ще бъдат проектът "Турски поток", който предвижда да достави руски газ до турско-гръцката граница, "разбиване" на руското хранително ембарго за стоки от ЕС, като се планира внос на гръцки земеделски продукти в Русия, както екредити за Гърция.

Готови сме да разгледаме въпроса и за отстъпки на Гърция за доставните цени на природен газ. Готови сме и да обсъдим възможността за предоставянето на кредити, заяви преди дни източник от руското правителство, цитиран от вестник "Коммерсант".

Според него обаче Русия е заинтересована от "насрещни движения" и по-специално да получи определени активи в Гърция.

Гърция засега не е отправяла молба за кредит към Русия, съобщи пред медии вера министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от ТАСС и БТА. Заместник-министърът на финансите Светлана Никитина допълни, че не е планирана среща на Ципрас с финансовия министър. 
 
Европейската комисия призова Гърция да разговаря с Русия "в един глас с останалите страни от ЕС".
 
Председателят на ЕП Мартин Шулц посъветва премиера на Гърция Алексис Ципрас да не застрашава единството на ЕС по време на визитата си в Русия, съобщава вестник „Московский комсомолец“, цитиран от "Фокус".
 
Не знам дали Русия ще предостави на Гърция финансова помощ и кога това може да стане. Искам обаче да посъветвам Ципрас да не подлага на опасност единството на Евросъюза“, посочи Шулц в интервю за германски вестник. 

Друг германски политик социалдемократ - Гернот Ерлер, изрази опасения, че гръцкият премиер може да изложи на риск съществуващото единство в Европейския съюз по отношение на украинската криза. Той смята и че Москва би могла да вбие клин в единството на западните партньори, като въздейства на страни, като Унгария, България и Гърция, поддържащи традиционни връзки с нея. 
 
 
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини