Забраняват „дейностите” в горите по тъмно

Пълна забрана за извършване на дейности в горските територии през тъмната част на денонощието - това е една от мерките, с които правителството ще бори незаконната сеч.

След края на редовното заседание на кабинета "Борисов-2" земеделският министър Десислава Танева се похвали с това, че колегите й са приели законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите като част от всички мерки за опазване на горските територии от незаконен добив.

Танева сподели, че се надява депутатите да  приемат законопроекта със значителен консенсус. Основната цел на текстовете е засилване и по-ефективен контрол, увери министърът.

Тя изтъкна, че по отношение на горското планиране се предлага да се извършват дейности в горски територии до 2 хектара, независимо дали са на физически или юридически лица, след влязла в сила горскостопанска програма или план. Преди да се приеме този текст в много места се стигнало до гола сеч, припомни Танева.

Ще се въведе и задължение да не се извършват дейности през тъмната част от денонощието с цел по-ефикасен контрол. Обикновено най-лесно стават незаконните дейности през тази част от денонощието, обясни министърът. Тя представи и виждането си за необходимостта собствениците на МПС-та, които возят дървесина, да имат джипиес за постоянен контрол.

Въвеждат се и задължения на всички складове, където се съхранява придобитата дървесина, както и местата, на които се преработва тя, да имат камери за постоянно видеонаблюдение. Предвиждат се и мерки за повече контрол върху лицата със съответни права за маркиране на дървесина и при нарушение това им право ще се отнема. Танева се закани да има по-високи санкции за нарушителите.

Министърът се ангажира и с опазване на гори, които са върху земеделски територии - по думите й има 105 хиляди хектара в подобно състояние. Въвеждаме процедура, която може да е и по инициатива на собственика на земята - да поиска промяна на предназначението или да заяви начина на ползване, разкри Танева.

Тя подчерта, че отмяната на мораториума за дърводобив  и срокът му като цяло зависят от парламента. В по-голямата си част предложенията на екозащитниците са отразени в законопроекта, не пропусна да се похвали Танева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Го
  Горски
  1 0
  18:02, 27 май 2015
  Пълна тъпотия.Незаконна сеч.А в Смолянско падналата маса от големия сняг законно ли е да гние в момента.Даже и на населението не дават да реже за огрев.Скапана тъпа държава.
 • 2
  Го
  Горски
  1 0
  18:07, 27 май 2015
  Абсолютно верно.Хиляди кубици паднал дървен материал гние в момента.Видях го със собствените си очи и ми стана кофти.Тъпа и незайнтересована държава.А населението което живее около гората си купува дърва.Абсурдистан.
 • 3
  Го
  Горски
  1 0
  18:10, 27 май 2015
  Няма ли нашите смолянски депутати да се намесят.А тъпия Бойко щеше за раздава по 10 кубика на доброволците които помагаха по време на зимното бедствие.
Последни новини