Арести осуетиха вероятен атентат на ИД в Дюселдорф

В Германия бяха арестувани трима сирийци, заподозрени в планиране на атентат на "Ислямска държава" в гр. Дюселдорф.
Хамза К., на 27 години, Махуд Б., на 25, и Абд Арахман А. К., на 31, били задържани, а апартаментите им - претърсени. Те са арестувани в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург и Баден-Вюртемберг. 

Тримата мъже влезли поотделно в Европа през Гърция, през март и юли миналата година, точно преди пика на миграционната криза. Според резултатите от разследването, сирийците планирали самоубийствен атентат в стария град на Дюселдорф, Западна Германия, от името на ИД, съобщи федералната прокуратура в комюнике.

Те са се присъединили към „Ислямска държава“ в Сирия през пролетта на 2014 година.

Според плана, двама души е трябвало да се взривят на оживената улица „Хайнрих Хайне“ в центъра на града. След това други нападатели е трябвало да открият стрелба и да активират взривни устройства, за да убият възможно най-много минувачи.

Няма индикации проектът вече да е бил във фаза изпълнение. 

Четвърти мъж, свързан с терористичния заговор, Салех А., на 25 години, бил задържан във Франция още на 1 февруари. Тогава той уведомил за плана френските власти, които на свой ред предупредили германските.

В момента е задвижена процедура за предаване на четвъртия заподозрян на Германия. До момента страната не е ставала жертва на голяма джихадистка атака, отбелязват агенциите.

Германците обаче масово се опасяват от такова нападение, след атентатите в Париж и Брюксел и на фона на миграционната криза.

През последните месеци германската прокуратура и полиция извършиха поредица обиски срещу джихадисти, изпратени в страната от ИД.

Според властите, планът не е свързан с футболния шампионат Евро 2016, който трябва да започне във Франция на 10 юни. 
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини