Пазарджиклии пишат до президента и премиера за ромските сватби

След като нито общинска наредба, нито органите на реда успяха да се справят с невъобразимия тормоз, на който са подложени пазарджиклии, жители на кв. "Ябълките" решиха да търсят правата си директно от държавата.

В отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева, омбудсмана на републиката и Български хелзински комитет те търсят отговори защо се е стигнало дотук и заявяват, че ако и с това отворено писмо не постигнат прекратяване на звуковия терор и не се задействат институциите да си свършат работата, са решени да открият банкова сметка под наблюдение на нотариус, в която да съберат суми за завеждане на дело в Страсбург за нарушените ни човешки права.

Ето и пълния текст на писмото:

"ОТВОРЕНО ПИСМО ДО РОСЕН ПЛЕВЕНЛИЕВ, БОЙКО БОРИСОВ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, И БХК ПО ПОВОД ЦИГАНСКАТА МУЗИКА В ГР. ПАЗАРДЖИК

ДО

РОСЕН ПЛЕВЕНЛИЕВ ПРЕЗИДЕНТ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Адрес: гр.София 1123,

бул. „Дондуков“ № 2

ДО
БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Адрес: гр.София 1123,
бул. „Дондуков“ № 1

ДО
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Адрес: София 1169,
Пл. „Народно събрание“ №2

ДО
ОБУДСМАН
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Адрес: гр.София 1000,
ул. „Джордж Вашингтон“ № 22

ДО
БХК
Адрес: гр.София 1504,
ул. „Върбица“ № 7

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми Господа,

Пишем Ви ние, живеещите в кв. „Ябълките” от гр. Пазарджик.

От години сме подложени на звуков терор от циганска и турска музика всеки ден. Писахме писма/жалби/ до кмета на града - Тодор Попов, до Общинския съвет на Пазарджик, до Областния управител, срещахме се с представители на МВР, на политически партии, писахме до телевизии и вестници.

По наша молба РЗИ извърши замерване в апартаментите ни, като констатира шум надвишаващ многократно допустимите децибели. Доказано е, че силният шум влошава условията на живот, пречи на нормалния отдих и уврежда централната нервна система, сърдечно съдовата и дихателната система в човешкия организъм. Слуховите ни рецептори не престават да работят дори по време на сън. Високите шумови нива през нощта причиняват безсъние, което намалява трудоспособността за следващия работен ден и постепенно довежда организма до състояние на преумора.

Проведохме протест на 25.03.2015 г. пред Общината. Присъствахме на работните комисии на общинските съветници при изработването на Наредбата за обществения ред, както и при гласуването на тази наредба и то няколко пъти, тъй като ромската гюрултия излиза лятото извън контрол. За съжаление нашите предложения за категорична забрана, за провеждане на частни празненства и шумна музика на открито, които бяха подкрепени от МВР и РЗИ не бяха приети.

В резултат на това и това лято от месец април не можем да почиваме спокойно в собствените си домове, защото приетите текстове на наредбата дават възможност за заобикаляне и нарушаване.

В гр. Пазарджик на края на града от страната на гробищния парк, срещу блоковете на ул. "Рила" - 50-ите номера, в полето извън регулацията на града на земеделска земя е построено заведение с голяма площ , наричано от циганите "обреден дом".

Заведението работи всеки ден, като започва към 16.00 ч. и продължава до 22.00 ч.

( това бе извоювано с много борби в Общински съвет Пазарджик за промяна на Наредбата за обществения ред, тъй като по- старата Наредба до м. 04.2015 г. тържествата бяха денонощни и запълваха междублоковото пространство).

В заведението ечи високо жива музика , от рода на "алах, алах, баш алах" и други маанета, огласяна от тон колони и високоговорители ежедневно в нарушение на действащата Наредба за обществен ред.

Искаме да ни се обясни как и кой даде разрешение да се построи това заведение извън регулацията на града на земеделска земя, как е снабдено с вода и ел.енергия, заведението има ли регистриран касов апарат и други разрешителни изискващи се от закона. Подобен род заведения са изградени и в други части на града , заселени от компактно циганско население - в жилищния квартал около магазин "Тарита" в близост до болницата.

Въпросът с циганските тържества е от съществена обществена значимост. Налице е проблем, който обществеността настоява да бъде решен незабавно. Още повече, че той е поставен не от един човек, не за първи път и нееднократно.

Факт е породеното недоволство и неговият източник , но нарушаването на обществения ред от страна на циганите остава безнаказано.

Трябва ли цял квартал да бъде съпричастен с едно събитие, случващо се в ромско семейство.

Ние, жителите на квартал "Ябълките", искаме обяснение защо кметът на града Тодор Попов направи изявление по телевизия "Телекабел", във връзка със циганските тържества, че сме длъжни да търпим този звуков терор, като в същото време той отдъхва в Паталенското си имение, заслушан в песента на птичките и ромона на изкуствената си река.

Искаме обяснение, защо единствено общинските съветници от коалиция "Тодор Попов за Пазарджик", които са мнозинството в ОбС. в Пазарджик, винаги гласуват така, че покровителстват терора, наложен ни от ромската ежедневна гюрултия и не приеха аргументите на хората, на МВР и РЗИ по предложените от нас текстове в наредбата.

Защо общинските служители , полицията , РЗИ и много други чиновници , на които се заплаща, за да се грижат за реда и спокойствието на гражданите в гр. Пазарджик на практика бездействат и на края се оказва, че няма оправия.

Всеки гражданин на тази държава носи лична отговорност за действията, които извършва. Отговорността на общинските съветници, съчетана с личната отговорност показва моралът, облика и човешките ценности, които притежават, защото с техните решения те градят и живота на следващите поколения в това общество.

Вече се чудим в каква държава живеем, как да повярваме че сме европейски граждани, в какво общество живеем, като в собствения ни дом не можем да си починем и от телефон 112 ни отговарят, че оплаквания се приемат след 22.00 ч. без това да е изискуемо от действащата наредба.

В приетата Наредбата за обществения ред в гр. Пазарджик има точки, които гласят:

Забранява се !

4. провеждането на сватбени, семейни и други частни събирания на места, общинска собственост, като тротоари, площади, улици, междужилищни пространства, градини, паркове и други територии, както и в открити частни имоти, с които се нарушава обществения ред;

5. използването на аудио, видео, звукови и други шумообразуващи уредби, както и изпълнения на живо на оркестри и певци, извън закритите зали на обектите. Забраната не се отнася при обществени прояви, разрешени по установения ред от кмета на общината или упълномощено от него лице.

"Обществен ред" е установеният с нормативни актове ред, който осигурява нормално спокойствие и възможност да се упражняват съответните граждански права;

Записано, а към кой да се обърнеш да го контролира и на какво основание от тел. 112 отказват да приемат обажданията ни по този въпрос преди 22.00 ч?

Всички ние живеем в РБългария. Законите и наредбите следва да се спазват от всички - българи, турци, евреи, арменци и цигани.

Така както празнуват другите етноси, така следва да празнуват и циганите.

Това, че Община Пазарджик е решила да не решава този въпрос или не желае да го решава, защото ще настъпи нечии интереси, ще доведе до проблема Гърмен, Нови хан и Орландовци.

Докога ние спазващите правилата, законите, нормите на поведение в РБ ще бъдем онеправдани, страхуващи се за нас и нашите близки, докато хора нагли, мързеливи и безскрупулни ще мързелуват, ще крадат, ще заплашват и пречат на нормалните хора да работят и почиват на спокойствие?

Защо се получава така, че когато си потърсиш елементарни човешки права на гражданин на РБ, срещаш в лицето на институциите неразбиране, биваш обвиняван веднага за политически враг, расист и едва ли не в лош човек.

Как стана така? Къде сбъркахме и докога ще я караме така?

Всеобща тайна е, че в махалата никой не може да каже кое е законно и кое е незаконно построено. Това нормално ли е?

Задължение на общинската администрация в Община Пазарджик е да осигури реда, спокойствието и мира в града.

Не е морално да издевателстваш над хора и да им налагаш начин на живот, свързан с чужди обичаи, да позволяваш на определени хора да не се съобразява с обикновени норми на поведение, понеже всеобща тайна е, че на есен пак има местни избори, а този електорат гласува както му се каже.

Хората стигнаха до там да се страхуват да изкажат възмущението си от създалата се ситуация и това в 21 век.

Уважаеми Господа, ако и с това отворено писмо не постигнем прекратяване на звуковия терор и не се задействат институциите да си свършат работата, сме решили да открием банкова сметка под наблюдение на нотариус, в която да съберем суми за завеждане на дело в Страсбург за нарушените ни човешки права.

С уважение и надежда: Албена Иванова Балабанова - представител на живеещите в кв. "Ябълките", гр. Пазарджик

28.08.2015г.

гр. Пазарджик"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини