И БМВ попадна под ударите на скандала "Фолксваген"

Друг от големите германски производители на автомобили - БМВ, също попадна във водовъртежа на скандала с манипулираните данни за вредните емисии в колите на "Фолксваген". 

Списание "Ауто билд" съобщи, че един от моделите на БМВ - високопроходимият Х3 произвежда вредни емисии, които надвишават 11 пъти регулациите на Европейския съюз срещу замърсяването на въздуха. 

"Фолксваген" не е единственият производител, чиито автомобили произвеждат високи нива на азотен окис", написа списанието, като обвини определени модели на БМВ.

Списанието  се позовава на данните на тестове на Международния съвет по чист транспорт (ICCT), според които X3 xDrive с двулитров дизелов двигател надвишава значително изискванията Euro 6.

"Всички тези данни показват, че проблемът не е частичен за "Фолксваген", е цитиран да казва Питър Мок от ICCT, която беше в основата на разкритията за манипулациите в автомобилите на "Фолксваген".

От баварската компания заявиха, че не са манипулирали тестове за емисии и отричат твърденията на списанието. 

"Няма разлика в отчитането на емисиите в зависимост от това дали се правят на пътя или при тестове", се казва в становище на БМВ.

"Не разполагаме със специфични данни от цитираните тестове и затова не можем да обясним резултатите. Ние ще се свържем с ICCT и ще поискаме да се изясни какво е представлявал тестът", допълват от там.

След публикацията акциите на БМВ спаднаха с почти 10 процента на сутрешната търговия, като стигнаха двугодишно дъно. Скандалът от днес повлече акциите на цялата автомобилна индустрия. Към обяд само акциите на "Фолксваген" бележеха ръст.

"Даймлер" побърза да обяви, че не използва софтуер за манипулиране на данните от дизеловите си двигатели. Говорител на компанията, която произвежда "Мерцедес-Бенц", обяви, че двигателите на компанията съответстват на изискванията.

"Днешният спад на акциите на БМВ показва, че инвеститорите са много нервни по отношение на дизеловите двигатели, съответствието с регулациите и бъдещите разпоредби", коментира пред "Ройтерс" Арнд Елингхорст, ръководител на отдела за автомобилни компании в инвестиционния консултант Evercore.
 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини