Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин със социална приемна в Асеновград

    Десетки асеновградчани и служители в социалната сфера от общината взеха участие в социалната приемна на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Градската библиотека.

    Министърът запозна присъстващите с приоритетите в политиката на министерството, което управлява: "Над 3 000 000 души са заетите на пазара на труда в страната, като се отчита лек спад в заетостта през месец септември. Усилията на правителството са насочени най-вече към рисковите групи. 47 000 са регистрираните безработни до 29-годишна възраст у нас. Има и една група младежи, която не намира мотив да се регистрира в бюрата по труда".

    Относно подготвения закон за социално подпомагане Калфин изтъкна, че с него се стимулира отговорното родителство, решава се и проблема с отпадащите от училище деца. Сумата, която сега се осигурява от държавата за социалните домове, е крайно недостатъчна, смята министърът. В момента още се водят спорове в Министерството на финансите по отношение финансирането за следващата бюджетна година.

    Присъстващите на срещата поставиха пред Ивайло Калфин въпроси, свързани с бюрокрацията, пенсионирането на жените от първа и втора категория труд, равнопоставеността в работата между мъжа и жената. Социалните работници предложиха таксите на пенсионерите, настанени в социални домове, да остават за издръжка на институцията, да се гарантира увеличение на заплатите и да се увеличи броя на квалифицирания персонал в центровете за деца с физически и ментални увреждания.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини