Куче - терапевт спечели киноложката изложба

    Киноложката изложба, проведена в Първомай през уикенда се превърна в централно събитие от празничния календар на общината, привличайки десетки гости от страната и чужбина. В рамките на две дена се проведоха две събития – специализирано шоу за далматини и изложба с ЦАЦ ранг за всички породи.

    Първото беше спечелено от Ал Капоне или както на галено го наричат – Капо. Капо е сърбин, собственост на Ненад Девич - развъдчик на породата. Собственикът е и международен съдия, с участие на много киноложки изложби в Европа. Съдия на шоуто за далматини беше Шарлоте Йенвал от Дания.

    На втория ден от състезанието Ненад беше съдия в III ринг, но когато трябваше да избере най-доброто куче в породната група, в която участваха далматини, той постъпи коректно, предоставяйки избора на друг съдия, защото е всеизвестна слабостта му към петнистите кучета.

    Големият победител на Изложбата с ранг ЦАЦ „Първомай 2016“ стана Мадам Флеур де Мон Смитхиелд Беар или накратко – Мон. Прекрасното куче е от породата бобтейл, позната на мнозина от средното поколение българи, които заспиваха като деца с филмчето „Джейми и неговото фенерче“. Собственичка на Мон е пловдивчанката Велислава Костадинова. Тя беше много изненада и щастлива защото това е първата голяма титла за нейното куче. Велислава разказа, че въпреки размерите си Мон е любвеобилна и често участва в терапията на деца с проблеми. Купата ѝ беше връчена от кмета Ангел Папазов, под чиято егида премина събитието.

    На второ място в Бестинг шоуто застана куче от породата Дого канаро, със собственик Петър Куюмджиев. Втори подгласник е гордостта на Първомай - кучето на Михаил Михайлов (Шапатов) – Ерик, от породата Дратхаар.

    Най-доброто куче на изложбата беше избрано от сръбския съдия Миливое Урошевич – капацитет в кинологията, професор, автор на над 145 научни творби, посветени на темата, капацитет в областта на ловните породи. Самото му решение да постави Ерик в групата на най-красивите кучета е доказателство за отличния му вид. Михаил Михайлов беше изключително горд от представянето на любимеца си, който е действащ ловец, печелил е изложба за ловни кучета, но за пръв път участва в обща киноложка изложба.

    Съдийската бригада се допълва от Георги Христозов - зам. председател на БРФК, Галина Тодорова и Вихра Григорова – които заради безрезервната си помощ към младежките клубове са почетни членове на Киноложки дружество – Първомай.

    Огромният брой на желаещите да участват – над 230 - затрудни организацията. Записванията продължиха минути преди обявеното начало и това наложи отлагането му с почти един час. Много зрители, които не познават естеството на подобни изложби бяха разочаровани, още повече, че те очакваха сценарият да наподобява ревю. Въпреки това участниците поставиха изключително висока оценка за организацията и мнозина във фейсбук профилите си отбелязаха колко са доволни от участието си.

    Един от най атрактивните участници – Веси Илиева, която познаваме от „България търси талант“ написа: „Благодарим за страхотната изложба...................... Вие сте страхотни.............. Организация, хора, настроение, приятна обстановка.....всичко..............Такава изложба в София няма как да се случи...................Браво, Пеньо....всички бяха там заради теб.“

    Към двете изложби имаше и съпътстващи програми - концерти изнесоха талантливите деца на Първомай, Веси Илиева и нейната "австралийска банда" показаха забавни трикове. Голямото шоу завърши с демоснтрации на Киноложки клуб "Тракия" - Димитровград. Неговите членове показаха как кучетата могат да бъдат учени в бързина, ловкост и охрана. 

    "Двигателят“ Пеньо Запрянов, след изтощителните два дена, се опита да благодари на всички, които са му помагали – задача доста трудна заради огромния брой хора, които бяха впрегнати в това начинание. Ентусиазмът му зарази мнозина - ученически клубове, възрастни, бизнеса, Читалище "Кирил и Методий", хора, които отглеждат кучета за домашни любимци или просто негови приятели.

    „Благодаря за помощта и за медийното отразяване на parvomai.net и eTВ, за техния професионализъм, благодарим и на ЕСКОМ, че станаха част от голямата група спонсори - каза още Запрянов.
    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини