Томов вземал 50 000 на месец от “Кремиковци”

50 000 лева на месец е заплатата на Александър Томов като изпълнителен директор на "Кремиковци" АД, съобщи депутатът Яне Янев вчера.
Отделно от заплатата си през 2006 година Томов е получил и хонорар от 100 000 долара за лобистка дейност, а за три месеца - 100 000 лева за консултантска дейност. "Монитор" разполага с факсимиле от договора за консултации, представено от Янев.
Според него за две години от "Кремиковци" са източени над 1 милиард лева чрез различни корупционни схеми. Лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" посочи като такива разпродажбата на безценица на недвижими имоти, сделките със суровини и доставката им и прекалено големи разходи за заплати на ръководството.
Продукцията на "Кремиковци" се продава основно на фирма "Стемкор" на цени от 10 до 30 пъти по-ниски от пазарните, при което комбинатът не може да печели, а Митал получава големи комисиони от двете фирми, обясни Янев.


Според него Томов е извършил продажба на безценица на недвижими имоти на комбината, например 40 апартамента в София, собственост на комбината, са продадени за половината от тяхната пазарна цена. Извършени са и много фиктивни сделки за ремонти в комбината.
Партията ще сезира главния прокурор за корупционните схеми в "Кремиковци" и ще настоява главният прокурор да поиска проверка от Националната агенция по приходите.


В съобщение до медиите Томов отвърна, че служители на партията "Ред, законност и справедливост" през последните няколко дни са заплашвали служителите на дружеството с искане да получат информация.
Според него тъй като очевидно те не са я получили, е налице този пасквил.
"Ако моята заплата беше 50 000 лева, ще му я подаря. Ангажирах се да бъда главен изпълнителен директор на комбината през септември, за да помогна на предприето да излезе от тежката ситуация" каза Томов и допълни, че дружеството е декапитализирано в продължение на 15 - 17 години.


По думите му въпреки усилията на предишния и сегашния собственици на дружеството Валентин Захариев и Прамод Митал, направеното за предприятието е от десет до седемнадесет пъти по-малко спрямо това, което му е необходимо.
В същото време служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) запечатаха складовете на Държавния резерв в "Кремиковци" в присъствието на прокурор вчера. Сигналът в ДАНС е подаден от Държавния резерв, в следствие на което са извършени незабавни оперативни действия, предаде агенция "Фокус" .


Анализът на ДАНС предполага че от складовете са източени суровини и материали на значителна стойност. В складовете са съхранявани суровини на обща стойност между 70 и 100 млн. лева. Това са били черни и цветни метали и въглища, които представляват военновременен резерв.
Ангажиментът на ръководството на комбината в "Кремиковци" е бил да поддържа складовете на резерва, които се намират на негова територия. Запечатаните складове се охраняват от служители на жандармерията.


Заместник-градският прокурор на София Роман Василев потвърди за проведената акция и посочи, че се касае за източване на материали от складове на Държавния резерв, които се намират в "Кремиковци". Василев обаче, не пожела да коментира подробности около акцията и посочи, че вероятно утре ще бъдат огласена повече информация.


От своя страна директорът на "Взаимоотношения с държавни институции" в "Кремиковци" Огнян Атанасов заяви, че ръководството на комбината е било уведомено за регулярна проверка от страна на Държавния резерв.


"Не знам дали е имало служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Днес дойдоха хора, донесоха заповед за запечатване, аз съм я приел и от утре започва проверка", коментира Атанасов, цитиран от агенция "Фокус", каза още Атанасов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини