Евтини инструменти за подслушване на GSM

Изглежда най-големият кошмар на потребителите на мобилни телефони се задава... е, може би. InformationWeek.com съобщава за публикуван доклад на група хакери от конференцията Black Hat, провела се във Вашингтон, където се обявява, че е възможно да се проследи GSM обаждане чрез евтино оборудване (с цена около $1000).

Не е много ясно до каква степен може да се вярва на твърденията на групата хакери, но здравият разум най-малкото ни подсказва, че си заслужава да научим, че вече е възможно да се разкриптира GSM телефонен разговор и кратки текстови съобщения практически в реално време чрез локално препрограмируема електроника (т.нар. Field Programmable Gate Arrays). Технологията за GSM подслушване съществува и в момента, но инструментите, необходими за хакване на GSM излъчванията, бяха с цена, която практически ги оставяше недостъпни за всички освен държавата и големите разузнавателни организации; изглежда това вече ще се промени.



Твърди се, че не само че технологията позволява достъп до разговорите, но на конференцията е било демонстрирано, че може да се установи дори разстоянието на съответния телефона от подслушващото оборудване, както и какъв тип мобилно устройство се използва. Забележка - засега е известно, че технологията работи само с GSM; за CDMA все още няма разработен аналог. Това оставя поне един шанс за потребителите отвъд океана да се измъкнат от подслушващи уши.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини