Сексът повдига самочувствието и укрепва здравето

Многобройни изследвания, направени по света, показват, че сексът повишава самочувствието и укрепва здравето, като пази жените от рак на гърдата, а мъжете - от рак на простатата, съобщава в. "Индипендънт".

Повишаването на самооценката е включено сред 237 причини да се прави секс, определени от учени от Тексаския университет, чиетто изследване беше публикувано миналата година в Archives of Sexual Behaviour.

Това не е изненада за Джулия Коул, написала книгата "How to Have Great Sex for the Rest of Your Life". Авторката е убедена, че задоволителният сексуален живот с любим човек прави чудеса за психиката и физическото здраве, главно поради отделянето на ендорфините, които повишават настроението и са смятани за хормони на щастието.

Ако сексуалните преживявания не са съвсем щастливи, това се отразява съответно и върху психиката. Добрият секс обаче намалява тревожността и риска от психични заболявания, депресия и самоубийство.

В състояние на оргазъм в тялото се произвежда хормона окситоцин. Той е свързан с редица положителни физически и психологични ефекти, един от които е върху добрия сън, смята семейният лекар и експерти по сексуална медицина д-р Дейвид Делвин.

Сексуалните контакти помагат на хората да посрещат по-добре ситуациите на стрес. Според Джулия Коул допирът на друг човек, независимо дали е свързан със секс, или не, има успокояващ ефект. Смята се, че той понижава нивата на хормона на стреса кортизол. Ефектът от допира е двойно по-голям, когато ви докосва любим човек, уверява Коул.

При секс един или два пъти в седмицата се повишават нивата на имуноглобулин А, който предпазва от простуди и други инфекции.

Австралийски учени са публикували в British Journal of Urology изследване, което свързва честите еякулации с по-малък риск от рак на простатата в по-късна възраст.

Друго изследване върху 146 французойки пък е показало, че липсата на сексуален партньор или правенето на секс по-рядко от веднъж месечно увеличава риска от рак на млечната жлеза.

Сексът и оргазмите увеличават интимността и осигуряват задоволителна и дълготрайна връзка с партньора. В някои изследвания този ефект е свързан с увеличаване на продължителността на живота.

Всичко това се дължи отново на "хормона на свързването" окситоцин, който се отделя при раждане и помага за установяване на връзка между майката и детето й.

Изследвания, в които двойки са карани да не правят секс продължително време, са показали, че отношенията им се влошават. Това сочи, че сексът е голяма спойка между партньорите.

Сексът е свързван и с намаляването на различни болки - в гърба, мигрени, артрит и симптоми на предменструален синдром. Този ефект се дължи отново на въпросните ендорфини.

"Накрая трябва да се спомене и фактът, че 30-минутната енергична сексуална дейност изгаря средно 85 калории, което дава основания сексът да се сравнява с умерената физическа дейност, която се извършва при домакинстване или плуване", казва д-р Делвин. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини