Скандална книга за пророка Мохамед уплаши американците

Дебютният роман на американската журналистка Шери Джоунс - "The Jewel of Medina" ще бъде публикуван от британското издателство Gibson Square през октомври 2008 година. В него е разказана историята на жената на пророка Мохамед – Аиша. През август месец американският издател на книгата Random House отказа да я публикува, а скоро след това от продажба бе иззет и сръбския й превод, съобщава The Guardian.

Според преданията Аиша била дадена на Мохамед още като дете. Някои източници смятат, че тя била на 6 години, други – на 14. Тя била любимата жена на пророка. Историк по исляма от университета Тексас в Остин – Дениз Спелбърг нарече книгата на Джоунс „софт порно". Други американски специалисти по ислямска култура смятат, че книгата за жената на пророка е оскърбителна и може да доведе до насилие срещу автора и издателя от страна на „неголяма радикална група" от вярващи мюсюлмани.

Литературният агент на Шери Джоунс обче твърди, че правата за издаван на "The Jewel of Medina" вече са продадени в десетки страни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини