Китай изстрелва спътник за квантова телепортация

В средата на август 2016 г. Китай ще изстреля спътника, който ще проведе първия с света експеримент за квантова телепортация в космоса на разстояние над 1200 км, съобщава South China Morning Post.

Апаратът ще бъде изведен в орбита от ракетата носител Long March 2D, който ще бъде изстрелян от най-големия китайски космодрум Цзюцюан. Учените планират да проведат серия квантови експерименти.

Един от най-амбициозните е предаването чрез квантова телепортация между земята и космоса между станции в Делинха и Наншан, на разстояние над 1200 км. Вече е изградена наземна линия за връзка с дължина около хиляда км.

В първия етап учените ще проверят дали е осъществима квантова връзка между Китай и Европа.

Ще бъдат проведени опити за предаване на сигнал между Луната и Земята.

Тестваната технология ще се използва за защита на данни и за целите на военните. Китай вече обяви план за създаването на 2000 км свръхсигурна мрежа квантов интернет. Русия също има подобни планове за внедряването на квантовата телепортация.

При квантова телепортация се извършва мигновено предаване на квантовото състояние на сдвоени частици на голямо разстояния. Сдвоените частици според квантовата механика дори при раздалечаване една от друга продължават да синхронизират състоянието си с това на партньора.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини