Таван. До 35 изборни секции в чужбина

Парламентът прие максималният брой на всички избирателни секции, образувани по всички способи и за всички държави по света, да бъде не по-голям от 35.

Това стана с гласуване на второ четене на промени в Изборния кодекс, предаде „Фокус”. 

100 депутати бяха "за", 25 - "против", а 8 - "въздържал се". 

До приемането на този брой изборни секции се стигна след консенсус между управляващите партии след протестите на българи в чужбина за първоначалните ограничения и ветото на президента, макар то да бе преодоляно. 

По време на дебатите срещу това предложение остро се противопоставиха от парламентарната група на ДПС. Народният представител Четин Казак заяви, че то цели да ощети сънародниците ни в Турция, които през годините са гласували масово в над 130 изборни секции и за тях 35 са крайно недостатъчни. 

"Очевидно сте под влияние на коалиционните си партньори, които Съветът на Европа определя като фашистки организации. Докъде мислите да стигате с отнемането на универсалното право на глас?", обърна се към ГЕРБ пък колегата му от ПГ на ДПС Станислав Анастасов, имайки предвид Патриотичния фронт. 

По думите му текстовете в ИК не са еволюция, а връщане назад в Предренесансовата епоха в изборните права. 

„Искрено се надявам да се осъзнаете и да не оправдаете народната поговорка, че с какъвто се събереш, такъв ставаш“, добави Анастасов.

Бившият лидер на ДПС и настоящ председател на ДОСТ Лютви Местан също заяви, че текстовете са фашистки и ще доведат до етнонацизъм, заради който историята ще осъди управляващите. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък заяви, че 35 изборни секции са недостатъчни в част от чуждите страни. 

Шефът на правната комисия - Данаил Кирилов от ГЕРБ, обаче отвърна, че таванът на броя на секциите е съобразен с пределната максимална активност в САЩ и Англия на последния вот.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини