Екоинспекцията извърши проверка по сигнала за мъртва риба в река Чепеларска

След сигнал на 24 юли от жители на Катуница за мъртва риба в река Чепеларска при жп моста в селото екип от експерти извърши проверка на място. Специалистите от РИОСВ, Регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" –  Пловдив са констатирали наличие на мъртва риба в реката. На място са измерени показателите: рН – 7,12; разтворен кислород – 6,5 мг/л, ел. проводимост – 1735 µS/сm. Взета е  проба от реката за изследване за наличие на метали. Водата е измерена в участъка преди заустването й в  промишлен канал на КЦМ, довеждащ отпадъчните води от Комбината и "Агрия" АД, при което е констатирано, че речното корито е сухо. Това показва, че оттокът на реката в този участък се формира основно от отпадъчните води на двете дружества. При проверката са взети проби от точките на заустване на производствени води на КЦМ и "Агрия". Извършен е оглед на Чепеларска река на моста при Кемера, където не е установено наличие на мъртва риба. Взета е водна проба за изпитване.

Като евентуален причинител на замърсяването експертите посочват нерегламентирано изхвърляне на отпадъчни води или химикали от неустановен източник, поради което проверките на Екоинспекцията ще продължат до установяване на източника на замърсяване.

Преценката за състоянието на водния обект ще бъде извършено от Басейнова дирекция "Източно беломорски район"  – Пловдив, съгласно правомощията по Закона за водите.

След получаване на резултатите от анализите и установяване на причината за замърсяването на нарушителите ще бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения по Закона за водите.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини