Техеран призова мюсюлманите да ”накажат” Саудитска Арабия

Ирански лидери отправиха днес безпрецедентно остри изявления по адрес на управляващите в Саудитска Арабия.

Президентът на Иран Хасан Рохани призова днес мюсюлманските държави да се обединят, за да "накажат" Саудитска Арабия за нейните "престъпления", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Страните от региона и ислямският свят трябва да съгласуват своите действия, за да уредят проблемите и да накажат саудитското правителство", заяви Рохани. 

Саудитският върховен мюфтия Абдул Азиз аш Шейх каза вчера, че иранците не са мюсюлмани.
Ден по-рано иранският върховен духовен водач аятолах Али Хаменей бе заявил, че саудитските власти са убили мюсюлмански поклонници по време на хаджа в Мека миналата година, когато в блъсканица и тъпканица бяха премазани до смърт най-малко 2426 души. 

"Ако проблемът със саудитското правителство се свеждаше до хаджа, сигурно щяхме да намерим решение. За нещастие обаче това правителство - с престъпленията, които извършва в региона, и с подкрепата си за тероризма - пролива кръвта на мюсюлмани в Ирак, Сирия, Йемен", каза днес Рохани.

В същото време Али Хаменей заяви днес, че „прокълнатото, дяволско“ семейство, което ръководи Саудитска Арабия не заслужава да управлява светите места на мюсюлманите, предава също Франс прес, на която се позова и "Фокус".

По време на среща със семействата на жертвите по време на хаджа миналата година, Хаменей отбеляза:

Саудитските провали и некомпетентност в този инцидент доказват, че още веднъж това проклето, дяволско семейство не заслужава да управлява и да отговаря за свещените места“.

Франс прес определи изявленията на иранските лидери срещу Саудитска Арабия като "безпрецедентни"  за повече от две десетилетия.

В началото на годината Иран обвини Саудитска Арабия, че нарочно е нанесла въздушен удар по неговото посолство в Йемен. Саудитска Арабия пък прекъсна тогава търговските си връзки с Техеран и забрани на саудитски граждани да посещават Иран. 

Напрежението между двете страни се увеличи в първите дни на годината, след като Иран обвини Саудитска Арабия в подкрепа на тероризма след екзекуцията на видния шиитски духовник Нимр Бакер ан Нимр. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини