Водка с доматен сок, на 75

Коктейлът Блъди Мери, създаден по времето на Великата депресия, стана на 75 години.

В Ню Йорк обявиха 1 декември за Ден на Блъди Мери. В чест на годишнината на Таймс скуеър имаше тържества, по време на които присъстващите можеха да си поръчат коктейла на цената от 1933 год. - 99 цента.

Коктейлът, който се забърква от доматен сок, водка, а още някои съставки, е измислица от френския барман Фернан Петио в 20-те години в Париж. Впоследствие Петио се установил в САЩ, точно по времето на сухия режим и началото на Великата депресия.

Петио доразработил своя коктейл, който отначало се наричал Red Snapper,(несъмнено в чест на руския комунистически символ). С течение на времето коктейлът станал необикновено популярен.

Струва си да се отбележи, че въпросната Мери в името на коктейла погрешно се асоциира с английската кралица Мери I Тюдор. Названието по-скоро е свързано със сервитьорка на име Мери, която работела в Чикаго в бар Bucket of Blood.

Ето и един истински Bloody Mary от drinksmixer.com

1 1/2 oz vodka
3 oz tomato juice
1 dash lemon juice
1/2 tsp Worcestershire sauce
2 - 3 drops Tabasco® sauce
1 lime wedge

За неизкушените - 1 oz = 28 g, а Уорчестърски сос и Табаско сос се намират в по-големите супермаркети. Все пак - най-съществен е качествения доматен сос, и водката, разбира се.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини