130 години от рождението на Аристи Чорбаджака

За избата на Чорбаджака и неговото чудно питие малага се говори и до днес. Израснал в семейство с традиции, Аристи бил познат като широкоскроен човек, благодетелен и щедър. За него хората казвали "Само на този, който не му е поискал, не е подал ръка за помощ, а често пъти той сам откриваше нуждаещите и ги подпомагаше…"

Лозаро-винарството е един от най-старите поминъци на асеновградчани, за което засвидетелстват археологически находки в региона. През годините на Възраждането и първите десетилетия след Освобождението обаче Станимака се превръща в голям лозаро-винарски център, призвание което дължим на Аристи Чорбаджаков.

По повод 130 години от рождението на майстора на станимашката малага Историческият музей в Асеновград ще експонира публичното завещание на Георги Димитров Чорбаджаков, бащата на Аристи. Посетителите ще се запознаят със завещанието, дало възможност на Аристи Чорбаджака да живее в разцвета на лозаро-винарството и да преодолее болестта по лозята филоксера, с което оставя името си като ненадминат майстор винар.

Експозицията ще бъде открита на 21 септември в 17.30 часа.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини