Прокуратурата: Арестуваният за тероризъм е изключително опасен

Арестуваният за тероризъм 21-годишен мъж в София е изключително опасен, дори е насочвал оръжие срещу инструкторите си.

Това съобщи пред Нова телевизия говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова.

"Според нас Иван Захариев е изключително опасен, включително е насочвал оръжие срещу инструкторите си. Предполага се, че скоро е искал да напусне страната. Знаел е, че представлява интерес и за него е било проблем да излезе от страната с името Джон Захариев, затова е променил името си на Иван", обясни Арнаудова.

Според прокуратурата Захариев е бил обучаван в стрелба, най-вече с автомат. 

Иван Захариев е арестуван при съвместна операция на Спецпрокуратурата, ДАНС и СДВР преди два дни, а два месеца е бил следен преди това.

Захариев е посещавал тайна квартира в Сирия, където се е обучавал да борави с оръжия. Той е дете от смесен брак - баща му е българин, а майката австралийка от виетнамски произход. Досега не е живял в България.

"Захариев не владее български език. На 20-ия ден от пристигането си е привлякъл вниманието на специалните служби с действията си - да се самообучи за "Ислямска държава". Неговото намерение е било да всява страх", добави Арнаудова, като подчерта, че той не е имал помощници.

Спецпрокуратурата ще поиска съдействие от службите в Австралия, за да се събере повече информация за неговата личност и прояви.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини