76% от ментетата са 20-левови, пускат нова десетачка

Увеличават се двайсетолевките менте, предупреди Българската народна банка (БНБ). Това е най-често фалшифицираната банкнота от началото на 2008 г. и нейният дял представлява 76 на сто от всички задържани в БНБ неистински левове.
Банката приканва гражданите да бъдат бдителни и да проверяват истинността на парите, които вземат. Неистинските банкноти могат лесно да бъдат различени чрез проверка за установяване на защитни елементи чрез сетивните органи за зрение и допир. От БНБ съветват хората да разглеждат банкнотата от 20 лв. и да я поставят срещу светлина, на фона на която ще може да се види наличието на: воден знак - полутоново изображение от портрета на банкнотата, а за емисия 2007 г. и контрастно изображение на инициалите "БНБ" ; осигурителна нишка - вградена в хартията тъмна металзирана нишка със светъл минитекст "БНБ 20″; регистър на проглед - правоъгълно шахматно поле, разположена долу в дясната половина на лицевата страна на банкнотата, в което се наблюдава числото 20. При промяна на ъгъла на наблюдение ще се видят променящи се цветове на холограмната лента на лицевата страна и изображения на числото 20, лъв и орел или минитекст "лева".
При съмнение препоръчително е банкнотата да се сравни с друга, за която е сигурно, че е истинска. Всеки, който се опасява, че е получил неистинска банкнота, трябва да предостави възможно най-пълна информация за произхода й до органите на полицията или БНБ.
От 8 декември БНБ пуска в обращение нова банкнота с номинал 10 лева, емисия 2008 година. Тя запазва размера, цвета и графичното оформление на банкнотата от 10 лева, емисия 1999 година. Основно различията са промяна на годината на емисията (от 1999 г. на 2008 г.); актуализиране на подписите на управителя и на главния касиер на БНБ в долния десен ъгъл на лицевата страна на банкнотата; изменение на антикопирната ивица и осигурителната нишка; добавен скрит образ; контрастно изображение "БНБ" към водния знак; бифлоуресценция.
Банкнотите от емисията от 1999 г. ще бъдат в обращение заедно с тези от новата емисия. Очаква се до края на годината БНБ да пусне в обращение около 10 млн. купюри от новата емисия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини