България губи всички дела за реституция в Страсбург

Данъкоплатците ще платят поредните 42 хил. евро заради превратно прилагане на Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти. Вчера (12 октомври) правителството реши да плати парите, тъй като Европейският съд по правата на човек е предупредил, че има установена практика да удовлетворява такива искове и държавата със сигурност ще бъде осъдена.

Обезщетението се изплаща по жалба на семейство Стефанови, като изобщо не се е стигнало до дело, а правителството е предложило доброволно да изплати парите и да уреди въпроса извънсъдебно, защото така ще избегне разноските по делото, което със сигурност ще изгуби. Идентичните казуси, по които е платено обезщетение, вече са десетки, пише в. „Сега“.

Става дума за прилагането на прословутия чл. 7 от закона, който дава възможност на собственици на национализирани имоти да си ги търсят обратно, дори и от трета добросъвестна страна, т.е. от купувачи, платили за тях. Стефанови са купили общински апартамент от 144 кв. м. на ул. "Чаталджа" в София за 22 814 лв. през 1990 г.

Впоследствие предишният собственик, от когото държавата го е отнела, завел дело, спечелил го и си върнал жилището. Жалбоподателите твърдят, че несправедливо и без да имат вина, са лишени от правото си на собственост върху апартамента и не са получили адекватно обезщетение.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини