Задължават аптеки да работят през нощта

В областите, в които има недостиг на денонощни аптеки, да се въведе задължителен график за работата им през нощта.

Това се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването Петър Москов към проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

Мотивите и проектът са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Предвижда се при неспазване на графика да бъдат налагани санкции. 

В проекта е предвидено още създаването на Национална аптечна карта, чрез която ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки, ще се идентифицират населените места с недостиг от аптеки, ще се оценят и потребностите от магистър-фармацевти, които работят в аптеките. 

При установен недостиг на аптеки и дейности ще се прилагат мерки за стимулиране. 

Една от мерките предвижда на втори или следващ адрес открита аптека да има по-малко инвестиции и по-ниски разходи, тъй като административната процедура за разкриването е улеснена, а разходите на администрацията са много ниски. 

Няма да се изисква на втория/следващия адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по-малко от два дни седмично по 4 часа, предвижда проектът.

Друг начин за подобряване на достъпа на гражданите до услугите, предоставяни от аптека, е възможността за разкриване на аптеки, които се ръководят от магистър-фармацевт с по-малко от изискуемия стаж, както и от помощник-фармацевти в населени места с недостиг от аптеки.

Предлага се и създаване на "мобилни аптеки", които да бъдат структури на аптеките и да осъществяват дейност на територията на населени места, в които няма открити аптеки. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини