При грубо нарушение катаджиите ще свалят на място номерата

Пътните полицаи ще свалят на място номерата на колите на водачи, заловени пияни, дрогирани, неправоспособни или отказали да дадат проба.

Това предаде Би Ти Ви, уточнявайки, че цел на мярката е нарушителят да не се изкуши отново да седне зад волана.

Суровите санкции бяха приети на второ четене в парламентарната транспортна комисия.

КАТ спира 300 пияни седмично

Средно на седмица пътната полиция залавя по 300 солидно почерпени зад волана, по 30-ина дрогирани и по 600 неправосопособни.

При такива нарушения, както и при шофьори, които откажат проба, пътните полицаи ще прекратяват регистрацията на колата, ако самият нарушител е собственик.

Срокът на спиране от движение може да е от половин до една година.

„Прекратена регистрация означава изземане на табелите с регистрационен номер, свидетелството за регистрация и отписване на на автомобила от системата. При справка ще излиза, че този автомобил няма регистрация, обясни шефът на КАТ комисар Бойко Рановски.

Вече и собственикът ще носи отговорност

В случай, че нарушителят е карал чужд автомобил, той ще бъде спиран от движение за срок до един месец.

„Ако собственикът не предприеме действия в 14-дневен срок и не уведоми кой е извършил нарушението, то се пише на него, обясни председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Първоначалната идея за конфискация на автомобила отпадна, тъй като много от возилата са лизингови или служебни.

Глобите за превишена скорост се увеличават двойно – това предвижда друга промяна, приета от парламентарната комисия. По-строги стават и наказанията за гонки, както и за зачестилото напоследък каране в платното за насрещно движение.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини