Юнкер писа на Борисов – механизмът за наблюдение отпада

Изображение 1 от 2

    Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уверява, че механизмът за наблюдение над нашата страна ще отпадне до края на мандата на настоящата комисия, тоест до 2019 г.

    В писмото се посочва още, че работата на България в борбата с корупцията и организираната престъпност се е оказала полезна, като е разкрила нуждата от действия в различните фази – превенция, разследване, съдебно преследване и решенията на ниво съд, пише Борисов в профила си във Facebook.

    Публикуван е и пълният текст на писмото в оригинал, както и в превод.

    "Съгласен съм, че постигнатия от България напредък през последните години на действие на механизма би изисквал да се приеме един по-динамичен подход, който да отчете изцяло дългосрочните тенденции, които могат да се загубят в ежегодните отчетни цикли. От началото на януари 2017 година възнамеряваме да въведем този нов подход в нашите доклади", пише Юнкер до Борисов.

    В писмото си шефът на ЕК добавя, че предприетата проверка на българската прокуратура може да послужи като пример за подобни съвместни действия с ЕК и в други области.

    Той се съгласява с предложението на премиера за подобно сътрудничество в сферата на съдебната система (с възможност да обхваща Висшия съдебен съвет или Инспектората). Друга възможност е това сътрудничество да засегне създаването на единна българска институция за борба с корупцията.

    "Изцяло споделям Вашата цел да бъдат насърчени българските институции в продължаване на усилията за постигане на напредък в реформите в сътрудничество с Еврокомисията и държавите-членки. В тази връзка се обръщам и към службите на Еврокомисията да се свържат с вашата администрация, за да се направи бърз последващ преглед на тези идеи преди излизането на следващия доклад", посочва още Юнкер.

    Следващият доклад по механизма се очаква през януари догодина.

     

    Източник: http://www.dnes.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини