Ченалова: Лиляна Павлова искаше да прекратя дело срещу нея

Бившата съдийка Румяна Ченалова заяви, че регионалният министър Лиляна Павлова е искала да прекрати търговско дело заради участието й в изборите през 2014 г.

Самато Павлова потвърди, че са разговаряли по темата, но отрече да е искала такава услуга.

Пред Mediapool обвиняемата бивша съдийка от Софийски градски съд (СГС) разказа:

“Преди парламентарните избори, които бяха спечелени от ГЕРБ и доведоха до втория кабинет на Бойко Борисов, г-жа (Владимира) Янева ме извика в кабинета си в качеството си на председател (на СГС) и ми каза, че г-жа Лиляна Павлова иска да се срещне с мен. За целта срещата беше осъществена със съдебния секретар на г-жа Янева в едно кафе в близост до съда. Павлова ме помоли да прекратя търговско дело, образувано по искова молба на старозагорска фирма срещу Министерството на регионално развитие и лично срещу Росен Плевнелиев и нея в качеството им на бивши министри на регионалното развитие“. 

По думите й е ставало дума за неплатени суми по обществена поръчка и убеждението й е било, че министерството трябва да плати на фирмата.

Ченалова уточи, че искането е било да прекрати делото още в исковата фаза и да приеме, че не е допустима жалба срещу министрите. Тя отказва, но по-късно не успява да го гледа докрай, защото през 2015 г. беше уволнена.

Според нея интересът на Павлова е бил, да не бъде уязвима преди изборите и с оглед бъдещите й планове. 

“Това дело аз не го прекратих и срещу президента и държа да кажа, че президентът не е търсил контакти“, подчерта бившата съдийка. 

Тя обясни, че казва всичко това, защото е била лично засегната от една фраза, използвана от министъра в оставка в интервю. Става дума за фразата: “Една жена каза“, използвана от Лиляна Павлова да опише слухове, витаещи около обществени поръчки за строителство на пътни съоръжения. 

По думите на Румяна Ченалова е недостойно от страна на Павлова да използва точно този изказ на премиера Бойко Борисов, с който той внушавал неистинността на твърденията й за “Яневагейт“. 

“Това е поведение на човек, който лично се е ползвал от контактите си в съдебната власт. Самата тя, когато дори не е била на власт, е ползвала контактите на Бойко Борисов или на други, за да се облагодетелства от тези контакти във връзки с дела срещу нея".

Павлова: Имаше среща, но ме поканиха

В коментар за Mediapool самата Лиляна Палова призна, че се е срещала с Ченалова за конкретното дело, но отрече инициативата да е била нейна. Била “поканена в Съдебната палата“. 

“Действително имаше такова дело срещу МРРБ, Росен Плевнелиев и мен, водено от старозагорска компания. Делото беше прекратено през 2015 г. срещу всички страни. Поканиха ме на среща в Съдебната палата, но пред палатата имаше някакъв протест. Когато отидох, ме посрещнаха г-жа Ченалова и една друга жена, която също не познавах. Г-жа Ченалова ми каза, че е запозната с делото и че счита, че е недопустимо да се води срещу физически лица, когато става дума за спор за плащане на суми между МРРБ и юридическо лице“, заяви още министърът в оставка. 

Делото 

Въпросното дело е образувано през януари 2013 година, като ищец е строителната компания “Загора“ ЕАД, която иска от МРРБ и Плевнелиев да заплатят солидарно сумата от 1.562 милиона лева, а от МРРБ и Павлова 50 000 лв. 
Причината за прекратяването е отказ на самата фирма от претенциите.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини