„Алфатур“ фалира, всички резервации за празниците са отменени

Един от големите туроператори у нас – „Алфатур“, обяви, че фалира и няма да може да изпълни планираните коледно-новогодишни пътувания.

Клиентите, които са заплатили пътувания, ще получат парите си обратно.

В Министерството на туризма са били получени официални уведомления от "Алфатур" АД, "Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД, на основание чл. 105, ал. 1 от Закона за туризма, с които официално уведомяват, че и трите дружества са подали в Софийски градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност, съобщиха от ведомството. Те са вписани в Националния туристически регистър и имат действащи застраховки към днешна дата. 

В съобщение на сайта туроператора се казва: 

В резултат на революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Република Турция, „Алфатур“ загуби основните си дестинации, които съставляват около 80% от нашия бизнес. 

Едновременно с това агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании доведе до срив и на продажбите по европейските дестинации и по направление ОАЕ. Тези, както и други негативни фактори и тенденции в туристическите дейности, доведоха до значителен спад на оборотите и ликвидността на агенцията. 

В последните дни установихме, че сме в обективна невъзможност да гарантираме разплащанията на коледно-новогодишните пътувания
“. 

"Алфатур" информира, че няма туристи, които в момента се намират зад граница и остават необезпечени вследствие на ситуацията. Всички техни клиенти, които са заплатили пътуване или почивка, следва да предявят иск за плащане към техния застраховател - Застрахователно дружество "Евроинс" АД, като предоставят всички платежни документи и договори за услуга. 

"Алфатур" заявява готовност да окаже съдействие на застрахователя. 

"Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД декларират, че към днешна дата нямат сключени действащи договори с потребители, които да се покриват от застраховка "Отговорност на туроператора".

Министерството на туризма продължава да следи ситуацията и има готовност да реагира в случай на възникнали проблеми между клиентите и дружествата.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини