Контраразузнавач от ДАНС е задържан за 3 престъпления

Агент на ДАНС, началник сектор в дирекция „Контраразузнаване“, е задържан при акция на спецзвеното "Антикорупция при Софийската градска прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано по сигнал от ДАНС за това, че действащ служител на агенцията е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България, успял е да осигури подправени документи на чужденците и е издал държавна тайна, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Двама прокурори от спецзвеното "Антикорупция" са изискали всички документи по слумая, разпитали са свидетели и след дадено предварително разрешение от Софийски градски съд, вчера са извършени претърсвания и изземвания в жилището на агента и в служебното помещение, което ползва в сградата на ДАНС.

След тях, контраразузнавачът е привлечен като обвиняем за измама, документно престъпление и разгласяване на държавна тайна.

Първото обвинение е за това, че в периода от 17 май т.г. до 3 август т.г., с цел да набави за себе си имотна облага, задържаният е възбудил и поддържал заблуждение у българския гражданин Р. А., че ще окаже съдействие на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната ни, а за други двама чужденци – че е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за провеждане на интервю в Министерство на правосъдието за придобиване на българско гражданство. 

С това агентът на ДАНС е причинил имотна вреда на четиримата чужди граждани общо в размер на 36 247 лв.

Второто обвинение е, че той е подбудил, склонил и улеснил неустановено до момента лице да преправи съдържанието на официални документи - две български лични карти, на които е придаден вид, че представляват лични карти на чужди граждани, постоянно пребиваващи в България.

В рамките на проведеното разследване са събрани доказателства и за това, че в периода от април до август т.г., шефът на сектор в дирекция "Контраразузнаване" разгласил държавна тайна, която предоставил информация на разпитан по делото свидетел за използвани от ДАНС способи и средства за оперативно издирвателни и разузнавателни дейности, информация, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната. 

Агентът на ДАНС е задържан за срок до 72 часа и предстои утре да се внесе искане в Софийски градски съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини