Кунева: ЕС е без алтернатива като обединение

ЕС е без алтернатива като обединение. Това каза Меглена Кунева - министър по европейските въпроси в две поредни правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев в периода 2002 – 2006 г. и европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо в периода 2007 – 2010 г., по повод навършването на 10 години от членството на България в Европейския съюз (ЕС).

„Погледнете кои са големите сили - САЩ, Русия, Китай, Индия. Коя от европейските страни сама може да се мери с тях? Въпросът е как гражданите в отделните държави запазват контрол върху решенията, които се взимат не само от политици, които са избирани от тях. Защото британският министър-председател ще трябва да се съобрази с мнението на австрийския, румънския или немския? Много неща могат да се преглътнат в името на общото благо, но бежанската политика, квотите, сигурността са ясни области, в които много хора, включително и във Великобритания искаха да има ясен национален контрол. Впрочем клаузата за излизане си спомням как беше предложена. Бях член на Конвента - създаденият специално орган за нов европейски договор“, коментира Кунева.

По думите й британският представител, който е изключително убеден европеец, е предложил да има текст, който да дава гаранция, че никой не е държан насила в ЕС. „Сигналът от хората е ясен за политиците: Европа трябва да има контрол на границите си, сигурността е задача номер едно“, добави тя, цитирана от Фокус.

Според Кунева България е използвала няколко много важни лоста. „Единият от тях е поддържането на добри отношения със съседните ни страни. И нямахме ксенофобска вълна, което е добра атестация за нас. Нямаше особен ентусиазъм за квотите за бежанци, но не го отхвърлихме, просто този механизъм не проработи. За да не се превръща Европа в затворена крепост, трябва да има сигурна среда наоколо. ЕС е най-големият донор на световната хуманитарна сцена, на помощи за развиващи се страни, трябва да поставим своите условия. Поне за съществуването на хуманност“, каза още Меглена Кунева.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини