БСП: ГЕРБ използва снега за предизборно оръжие

Месец преди изборите природните явления се превръщат в предизборно оръжие за управляващите. Това е стратегията на страха, заяви на пресконференция народният представител и член на Изпълнителното бюро на БСП Кирил Добрев.

Той подчерта, че тази стратегия е била залегнала още преди президентските избори, когато управляващите внушавали, че ако хората не изберат Цецка Цачева, напускаме ЕС, светът пропада и България загива.

"Днес страхът е друг: ако не е лицето Борисов на власт, снегът ще ни затрупа", заяви социалистът, цитиран от партийния пресцентър.

Той отбеляза, че през последните 24 часа трима министри в оставка обясняват по всички телевизии как са взети абсолютно всички мерки, за да не се изпадне в ситуацията от 30 декември. Обяснявали, че 3000 снегорина чакат в момента, в който завали, да изринат снега.

"Думата от 30 декември досега е "превантивно". Превантивно затваряме пътища, вчера от енергото разбрах, че превантивно спираме тока, превантивно спираме да раждаме, превантивно правим всякакви други неща, само и само да не се стигне до криза", добави Добрев.

Той коментира, че по време на мандата си Борисов е ловял снежинките във въздуха. Сега, в предизборна ситуация, това вече е станало криза. Трябвало бедствие, в което да има мъжко поведение. И трябва превантивно да се спира всичко.

Червените имат предложение превантивно да се обявят фирмите, които чистят всеки определен район. Кирил Добрев попита дали има такива, които са близки до управляващите и особено до коалиционните им партньори сега. Той попита още има ли фирми, които спечелили поръчки за почистване на няколко области с една и съща техника. Социалистът е категоричен, че досега не е имало случай да бъде отцепена цялата Североизточна България.

Той припомни, че по европейски проект са монтирани камери на 320 точки по републиканската пътна мрежа. Кирил Добрев попита дали работят тези камери, които трябва да следят за пътната обстановка.

Той иска да знае защо се спира токът, след като цената му е била увеличена. Средствата трябвало да служат за повече инвестиции.

Кирил Добрев обясни, че ако досега разбирането на хората за зимния сезон е било свързано със сняг, то днес всяка снежинка е равносилна на апокалипсис.

От своя страна лидерът на БСП София Калоян Паргов коментира, че дори накрая на политическия си живот, задължение на правителството е да гарантира нормалното функциониране на държавата при зимни условия. Паргов коментира, че има неприемливо отношение и се подценяват климатичните промени. Той е категоричен, че промяната на климата не е оправдание за наводненията. Освен това не за пръв път в България има зима. Връщайки се назад в годините се виждало, че такава зима не е изключение.

Всичко останало можело да се нарече използване на управленския потенциал не в полза на хората, а за личен пи-ар в предстоящите предсрочни избори.

"Ролята на човек, който идва и спасява, е играна неведнъж в последните 6-7 години", подчерта Калоян Паргов. Той попита ако държавата се грижи за 25 000 км пътища, какво правят кметовете на ГЕРБ на областните градове.

Социалистите смятат, че когато пътищата са затворени, трябва да има алтернатива за пътуване и най-сигурната е БДЖ. В момента обаче БДЖ имали само една роторна машина, която чисти сняг.

Сега вали сняг и сме изненадани, но след 3 месеца той ще започне да се топи и да текат реки. "Правителството готви ли се за този момент, когато, недай си Боже, има наводнения и потоп от сегашния сняг? Да не стане така, че тогава да ни обясняват, че такъв бил климатът и това било нормално за целия свят. Отсега ги предупреждаваме", категоричен е Калоян Паргов.

Вяра Емилова пък обвини управляващите, че в стремежа си да предотвратят бедствието, са го създали. Кметовете не можели да почистят своите райони, тъй като имали нареждане да чистят републиканската пътна мрежа. Така се харчели и много общински пари.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини