НС запази в сила мораториума за ”Белене”

Народното събрание не прие предложението на БСП за вдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене", съобщи БНР.

Депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков заяви, че България има нужда от нови мощности и заради ситуацията от последните дни.

Вижте какво става навън. Само да ви кажа, електроенергийната система на България днес е на ръба. Прегласувах в полза на електроенергетиката на България, за да не стоим утре на тъмно и на студено, каза Ерменков. 

През последните дни заради студа имаше рекордно потребление на ток. Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че можем да спрем износа на електроенергия, за да няма режим на тока.

В отговор бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев припомни, че само преди няколко седмици МС е взел решение и възложил на министъра на енергетиката да направи съответните анализи и да предложи на Народното събрание кои решения трябва да се отменят и какво решение трябва да бъде прието във връзка с проекта "Белене". 

От БСП се активизираха по темата "Белене", след като през декември България плати руските реактори и се очаква те да бъдат доставени на площадката през април. Пред правителството все още стои въпроса дали проектът да бъде приватизиран или реакторите да бъдат продадени. Засега инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене" проявява китайска фирма.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини