117 селища са без ток, в Добрич има скъсани електропроводи

117 населени места са без ток, обстановката в Бургас е най-сложна, в Добрич има скъсани електропроводи. Това стана ясно на брифинг за метеорологичната и пътната обстановка в страната.

Обстановката в страната започва да се нормализира. Ситуацията в Добрич се подобрява, отваряме Добрич-Варна за движение, обяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. Усилията ще са насочени към поетапно отваряне и на по-малките пътища в областта в рамките на деня.

Аналогична е ситуацията и в Търговище, Разград, Шумен и Силистра, където също се отварят големите пътища и се пробиват и малките. Забраните за тежкотоварни остават там. Леките коли обаче могат да се движат. В днешния ден се очаква поетапно да бъде пускано тежкотоварното движение.

Обстановката в Бургас остава по-усложнена. Отварят направлението Бургас-Слънчев бряг. Екипите работят за отваряне на главния път за Петолъчката, заяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова на брифинг. В 9:30 от АПИ съобщиха, че е ввзстановено движението по път I-6 пътен възел "Петолъчката" - Бургас. 

Магистралата Варна - Шумен е отворена, отворени са третокласни пътища, сложно е при Долни Чифлик. В Добрич се подобрява ситуацията, отварят пътя Добрич- Варна.

Аналогична е ситуацията в Търговище, Разград, Шумен и Силистра, където главните направления се отварят поетапно. Забраните за камионите остават валидни, за леките коли пътищата са проходими при зимни условия.

Днес да бъдат отворени всички пътни направления и да пускаме тежкотоварни коли, без участъка Карнобат-Бургас камиони могат да се движат, каза Павлова.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова обясни, че 117 населени места са без ток, което засяга 22 900 абоната. На територията на ЧЕЗ няма населени места без ток. 69 населени места са без ток на територията на ЕВН. Това засяга 11300 абоната.

Най- тежко е положението в Бургас, където 95 % населени места са без ток. На територията, снабдявана с ток от Енергопро има 48 места без електричество. Това засяга 11600 абоната. Най-тежко е положението в Добрич, където има скъсани електропроводи. Достъпът до тях е затруднен, днес с помощта на армията и АПИ ще стигнат до тях.

Към момента 6500 мегавата е потреблението на електричество, което е в рамките на нормалното, заяви енергийният министър в оставка. АЕЦ "Козлодуй" работи в норма, няма проблем с електроразпределителните дружества. Ситуацията е в нормални условия, работим всички в екип, увери Петкова.

Шефът на пожарната Николай Николов заяви, че нощта е преминала сравнително спокойно. Имало е стотина сигнала, свързани с необходимост от извеждане на хора. , а автомобилите са оставени на място. Няма информация за бедстващи хора. Обработва се всеки сигнал. Днес продължаваме усилия за възстановяване на електрозахранването, заяви Николов.

Там,където е необходимо да бъдат оставени стоки от първа необходимост, ще бъде направено, увери комисар Николов. От Бургас и Добрич пристигат най-много сигнали, по-малко от Варна, допълни той.

Четири тежки катастрофи са станали за последните 24 часа, обяви шефът на Пътна полиция Бойко Рановски. Има един загинал пешеходец АМ "Тракия".

Тази сутрин има голяма разлика в температурите. Те варират от -15 градуса в Западна България до -3 в Източна България. Вятърът ще затихва и валежите постепенно ще спират, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология-БАН.

В Югоизточна България се очакват отново валежи в следобедните часове.

Утре ще има затопляне и изясняване. Дневните температури ще минат 0 градуса и валежите ще спрат. Затоплянето ще продължи и в петък, като се очакват 3-4 градуса дневни температури и южен вятър.

В събота от северозапад ще премине студен фронт и бързо ще обхване страната. Очакват се валежи от дъжд, след което ще застудее. Има опасност от заледявания, върху които се очаква и снеговалеж.

В неделя валежите спират, но в понеделник отново ще падне сняг. Очакванията са във вторник валежите да спрат.

Сняг вали в област Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, както и в района на Карлово и Кърнаре /обл. Пловдив/, Котел и Твърдица /обл. Сливен/,Вакарел, Витиня-Ботевград, Бучин проход, Самоковски път /обл. София/, проход "Шипка" и проход "Република", Раднево и Гълъбово /обл. Стара Загора/.

Пътните настилки в страната са предимно заснежени на места мокри, по усойните места заледени, почистени и обработени.

Ограничена е видимостта до 100 метра поради мъгла в област Стара Загора.

Малко по-късно от АПИ съобщиха, че товарните автомобили над 12 тона да се движат задължително с вериги по път път I-4 Търговище - Антоново в област Търговище. Възстановено е движението на автомобили до 12 тона по път I-9 Варна - Бургас в участъците Бургас - Сарафово - Поморие /само в посока Поморие/ и Варна - Старо Оряхово.

Път I-2 Шумен - Варна е отворен за движение на автомобили до 3,5 т

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в участъка Ботевград - Ябланица в посока Ябланица на АМ "Хемус"

Отпадат ограниченията на АМ "Хемус" на територията на област Варна.

Отпадат ограниченията по път I-1 Видин - Монтана на територията на област Видин.

Отпадат ограниченията на МПС над 12 тона по път I-1 Видин - София и по път I-6 Перник - Кюстендил - ГККП "Гюешево".

Отпадат ограниченията за движение на МПС над 12 т в посока София по път I-3 Велико Търново - Коритна и по път I-4 Плевен - Ботевград.

Възстановено е движението на автомобили до 3,5 тона по път II-21 Русе - Силистра. Пътят II-55 Нова - Загора - Гурково е отворен за всички МПС Движението на автомобили до 12 тона е възстановено през проход "Обзорски".

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона по път III-112 Монтана-Добри дол. 

Към 9:40 часа е възстановено е движението по път III-9901 Царево - Резово.

Възстановено е движението по път III-293 Добрич-Крушари за леки до 3,5 т.

Към 10.30 часа беше отворен за движение на всички МПС--та и пътят Бургас-Петолъчката, Айтоски проход също бе отворен, но с ограничение за тежкотоварни автомобили над 12 т., Отворен е и Ришки проход, където ограничението е за автомобили над 3, 5 тона.

Пътят Бургас - Слънчев бряг - Варна е отворен за движение за автомобили под 12 т., но в обратната посока - от Слънчев бряг за Бургас - все още е затворен, тъй като извършва се почистване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини