Откриха липсващия елемент в земното ядро

Добре известно е, че най-вътрешната част на Земята е съставена предимно от желязо (близо 85%). Никелът съставлява около 10%. Последните 5% обаче са мистерия.

Екип учени от Япония е по следите на липсващия елемент от десетилетия. Според тях последните 5% от земното ядро вероятно са изградени от силиций.

Смята се, че земното ядро, намарщо се на около 3 000 км под повърхността, е с радиус от 1 200 км.

Тъй като се намира изключително надълбоко, е невъзможно от него да се вземе проба за анализ. За сравнение, най-дълбоките мини в света се простират на едва 4 километра под земята.

Изследователите знаели, че липсващият материал вероятно е лек. Силицият е споменаван множество пъти, заради свойствата му и лекотата, с която се свързва с металите.

Вместо да копаят в земните недра, учените от Университета в Тохоку решили да създадат модел на Земята, съдържащ кора, мантия и ядро.

Създали сплави от желязо и никел и ги смесили със силиций, след това ги изложили на влиянието на огромно нялагане и температури от близо 6 000 градуса по Целзий.

Тези условия съвпадат със сеизмичните данни за земното ядро, получени от сеизмичните вълни излъчвани от центъра на планетата.

Това предоставило на екипа достатъчно доказателства, че силицият най-вероятно е липсващия елемент.

Други учени обаче наскоро предположиха, че кислородът може би също играе важна роля в ядрото.

Точната информация за съдържанието на ядрото ще помогне на учените да определят условията, при които се е формирала Земята.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини