Удължиха срока за тол системата до 30 юни

Кабинетът удължи до 30 юни срокът за разработване на нормативната уредба за въвеждане на тол системата у нас.

До 30 юни трябва да се разработят необходимите законодателни промени и подзаконовата нормативна уредба за функционирането на системата за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси.

Това реши правителството като прие промени в РМС 908 от 2015 г. за приемане на модел на въвеждане на смесена система за тол такса за тежкотоварни моторни превозни средства и електронна винетка за леки моторни превозни средства.

Моделът включва още предоставяне на европейски услуги за електронно таксуване и даване на съгласие за провеждане на процедура за избор на изпълнител за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси. 

Удължаването на срока се налага, тъй като дейността на работната група е в пряка зависимост от приключването на други процедури по въвеждането на тол системата.

Неотдавна новоизбраният президент Румен Радев атакува управляващите, като заяви, че Пътната агенция не спазва нареждането на премиера в оставка Бойко Борисов да не се подписват обществени поръчки. Повод за това стана поръчка за въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона. 

От правителството обясниха, че поръчката всъщност е пусната още преди 9 месеца, но след като няколко пъти е била спирана заради обжалване, сега е била възобновена. Веднага след това стана ясно, че тя отново е спряна, заради ново обжалване. 

Междувременно Радан Кънев заподозря ГЕРБ и БСП, че се опитват да дадат поръчката за тол системата на фирми, свързани с Васил Божков.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини