До 84% са загубите на вода по ВиК-мрежата. Преглед на печата

"24 часа"

Радев готов с екипа си, казва го в понеделник

Президентът Румен Радев е готов с екипа си и ще го обяви до дни, казаха от "Дондуков"2. Прессекретар на Радев ще е журналистката Елена Йончева. Началник на кабинета му ще е журналистът и писател Иво Христов. И двамата бяха плътно до Радев по време на предизборната кампания, след победата, както и в парламента на клетвата му вчера. Официално на срещи и двамата вече се представят като част от новата президентска администрация.

"Стандарт"

До 84% са загубите на вода по ВиК-мрежата

Огромни са загубите на вода по мрежата на ВиК дружествата в България, става ясно от стенограма от закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), провело се в началото на годината. От публикуваните данни става ясно, че "шампион" е ВиК Добрич, където загубите надхвърлят 84%. Загубите във ВиК Сливен са 82,3%, а във ВиК Шумен надхвърлят 80%. Като цяло най-ниски загуби отчита ВиК Русе - почти 42%. В Смолян, София, Хасково и Стара Загора загубите също са под 50%.

"Монитор"

11 жертви на студа досега

Бялата смърт уби 11 души от началото на студената вълна, която обхвана страната, пише в. "Монитор". Най-много жертви има в Пловдив и района, където са умрели 6 човека. Повечето от тях са клошари. Майка и двете й душевноболни деца загинаха от студ и глад н началото на декември. В необитаема къща край бул. "Васил Априлов" в Пловдив беше открито тялото на 37-годишен бездомник.

Друг клошар беше открит замръзнал до строеж на ул. "Капитан Бураго" в края на декември. Шестата жертва на бялата смърт - мъж на около 65 години, бе намерен през януари в чакалнята на Централна гара. Само преди три дни у дома си в благоевградския квартал "Струмско" от студ починаха 67-годишната Николина Калайджийска и 31-годишната й дъщеря Илияна.

"Сега"

Депутати вече поискаха импийчмънт на новия президент

Церемонията приключи със скандал заради реплика на Радев към депутатите. Към края на словото си президентът се определи като човек на действието, а не на думите. Последва шум и смях в пленарната залата, което предизвика новия президент да каже на депутатите: "Имате още една седмица". Ядосани, някои от тях станаха да напускат, още преди да е приключил речта си. А в парламентарните кулоари срещу Радев се посипа градушка от критики, обвинения и открити закани. Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че е недоволен, тъй като ГЕРБ демонстрирали "европейска култура как се сдава властта".

"Дума"

Радев и Йотова се заклеха да служат на България

Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха вчера. Над половин час продължи първата президентска реч на Радев. Депутати от ГЕРБ, ПФ и РБ демонстрираха слаба култура и подвикваха от място. Светкавичната реплика на президента "Имате още една седмица!" даде повод на най-кресливите да напуснат залата. В кулоарите обаче тя бе изтълкувана като намек за датата на изборите - 26 март или 2 април.

Важни заявки отправи Румен Радев. Той бе категоричен, че членството в НАТО и ЕС не подлежи на въпрос, а Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Президентът обаче подчерта, че външната политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Като приоритетна задача той изтъкна гарантирането на сигурността на българите.

"Капитал дейли"

Защо България почти остана без ток

Въпреки разпространеното мнение, че режимът на тока по време на социализма е заради бумтящата индустрия и греещите калориферни печки, превръщането на България в дискотека след 1985 г. се дължи основно на... глупост. За да се пестят средства, важни ремонти се отлагат до последно, не се внасят въглища и както може да се очаква в един момент, токът спира.

Въпреки че социализмът си отиде отдавна, някои неща умират трудно. Тежките студове през втората седмица на януари 2017 г. не доведоха до режим, но за сметка на това предизвикаха поредната токова истерия. И причината за нея не е толкова по-голямото потребление на електроенергия, колкото провала на централите, на които се плаща, за да стоят в резерв и да реагират точно при такива екстремни условия. Въпреки че близо 70% от тях са свързани с небезизвестния бизнесмен Христо Ковачки, явно контролът върху тяхната готовност не е бил счетен за приоритет.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    1234567
    4 0
    09:04, 20 яну 2017
    Циганската вода дето никой от ман..... Не плаща към кой процент я слагате,като гледам става въпрос за градове с големи цигански махали или нещо се заблуждавам.на 100 къщи 101 не плащат вода в кв.република
  • 2
    Ра
    Райчо Райчев
    2 0
    09:51, 20 яну 2017
    Загубите са изкуствено завишени,за да могат да крадът,при 3лв.цена на водата ВИК как не можа да събере пари да си оправи мрежата,пречиствателната станция беше направена с европари ама ни завишиха водата да я изплащаме,да не говорим че водата не става за пиене.
Последни новини