Тръмп се закле и обеща да изкорени тероризма

45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп положи клетва във Вашингтон. Той обеща Америка да е на първо място и да върне властта обратно на народа.

Събитието на сцена пред Капитолия беше отбелязано с 21 топовни изстрела. 

Преди него Майк Пенс положи клетва като вицепрезидент. 

Тръмп получи аплодисменти от събралото се множество пред Капитолия, докато заемаше мястото си на церемонията, предаде ДПА. Облечен в черен костюм и червена вратовръзка, той поздрави присъстващите с вдигнат палец. 

След това, с лявата ръка върху Библията, а дясната - вдигната във въздуха, магнатът на недвижими имоти положи клетва, както са направили преди него Джордж Вашингтон, Франклин Рузвелт и Джон Кенеди. 

"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам добросъвестно задълженията си на президент на САЩ и в пълната мяра на силите си да съхранявам, защитавам и отстоявам Конституцията. С божията помощ", заяви той. 

След като положи клетва, той благодари на бившия президент Барак Обама и съпругата му Мишел за гладкото предаване на властта. Семейство Обама си тръгна с президентски хеликоптер.

Встъпителната реч

После Тръмп произнесе 13-минутна реч, в която заяви, че Америка отново ще бъде велика и силна и обеща "голямо национално усилие" за възстановяването й.

Той обеща да върне властта на народа. 

"Твърде дълго време малка група хора в столицата ни се облагодетелстваше от властта, а народът плащаше цената. Докато те празнуваха в столицата, борещите се за оцеляване семейства в цялата ни страна нямаха повод за празнуване. Това ще се промени от този момент, защото това е вашият момент. Той принадлежи на вас. Ще прехвърлим власт от Вашингтон, окръг Колумбия, към вас, народа", каза още новият президент. 

Той обеща да увеличи работните места, ще върне "богатството и мечтите" на американците, като подчерта, че ще се спазват два основни принципа: "Купувайте американски стоки" и "Наемайте американци! 

Тръмп каза още, че ще заздрави старите съюзи на САЩ и да създаде нови и изрази желание Америка да финансира армиите на други страни. 

Той се зарече: 

"Ние ще заздравим старите съюзи и ще изградим нови. Ще обединим целия цивилизован свят срещу ислямския тероризъм, който ще го изкореним напълно от лицето на Земята". 

По думите му САЩ трябва да запази границите и той ще изисква лоялност от чужденците, идващи в страната, защото така и американците ще преоткрият собствената си лоялност. 

"САЩ защитаваха границите на други държави, а отказаха да защитят собствените си", каза президентът. 

Трима бивши президенти

На церемонията присъстваха трими бивши държавни глави - Джими Картър, който тази година ще навърши 93 години, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън, заедно със съпругата си Хилари, която загуби изборите от Тръмп.

Стотици хиляди се събраха на Националната алея във Вашингтон, където без билети може да се наблюдава церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Някои хора не можеха да се доближат до Капитолия заради издигнати прегради, въпреки че има доста пространство пред тях. 
Не се събраха обаче толкова хора, колкото присъстваха на първото встъпване в длъжност на Обама преди 8 г. 

В същото активисти в черно, протестиращи срещу Тръмп, чупиха стъкла на магазини и коли, пострада и клон на "Банк ъв Америка".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини