Инджова: Служебния премиер назначен както в Холивуд

Бившият служебен премиер на България Ренета Инджова коментира, че назначаването на служебния премиер е приличало на холивудски конкурс.

„Имаше усещане за жена, после имаше усещане за майка, сега бащицата ни напуска. Вече имам усещане за дядо и внуче”, коментира Ренета Инджова пред bTV във връзка с новия кабинет „Герджиков”. Според нея той не е „служебен”, а „сборен” и „една политическа сила стои в основата” на това правителство.

Виждам една пълна дискредитация на института на служебното правителство, замислен като правителство, което да изважда от кризи при извънредни обстоятелства. Нищо от това, което се случва по света, не го възприемат нашите хора като извънредни обстоятелства, те го възприемат като приемственост. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият служебен премиер Ренета Инджова.

„Служебният кабинет не може да се бори за приемственост, а за коригиране на пораженията”, подчерта тя и напомни, че при встъпването й в длъжност депутатите са се оказали без коли, пари в куфарчета и право да пътуват извън страната. „Има ли някой да изглежда във вид, че си тръгва? Нямате ли чувството, че всичко е добре организиран сценарий, спектакъл?”, запита тя.

Според нея назначаването на служебния премиер е приличало повече на холивудски конкурс.

Тя припомни заключенията от последния евродоклад: „Ние нямаме не пътна инфраструктура, ние нямаме правната, юридическата и онази инфраструктура, която създава единството на институциите”. Според нея правосъдната система остава във вида, в който е била преди 28 г. 

Инджова попита кой ще бъде унижен догодина: „ЕС, който ще трябва да присъства в България и да му се определя дневният ред от най-корумпираната по тяхната квалификация държава, с което ще покаже, че българският елит и европейският елит са постигнали симбиоза… или онези настроения, които вече текат из ЕС, че една такава държава не може да бъде домакин”.

Експремиерът подчерта, че докато у нас цари безвремие, в света процесите са изключително динамични. „Страната е пред не свой собствен избор, страната е пред непредвидими обстоятелства, които идват отвън и вероятно ще реагира на тях по един живковски утвърден начин:  да се сниши, да се наведе политическата класа, разчитайки, че бурята ще премине и всички ще възкръснат във вида, в който вече не 28, а 70 и няколко години ги гледаме”.

На кое служебно правителство до момента му е било най-трудно? „Няма трудно при нас, цял ден на народа говорим на кой колко му е трудно, кой колко много е направил. Какви малки грешки бил допуснал, пък в голямото бил прав. Никой не пита кои са тези малки грешки, които ни докараха дотук. Нищо трудно няма, когато всичко представлява ден да мине, друг да дойде”.

Ренета Инджова е първата и единствена жена министър-председател на България. Тя е назначена от президента Желю Желев в периода октомври 1994 - януари 1995 г.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини