Министър Узунов се обади в Атина заради гръцките фермери

Гръцките фермери са решени да стигнат до граничния пункт Промахон/Кулата въпреки намиращите се там засилени полицейски части.

Това съобщава изданието Нюз.ин, цитирано от БТА. По-късно МВР съобщи, че министър Пламен Узунов се обадил на гръцкия министър Тоскас по повод ситуацията.

Това е първият пряк делови контакт на служебния вътрешен министър - след встъпването му в длъжност - с негов чуждестранен колега.

"Ще стигнем до Промахон дори и през нивите", казали фермери от района на Серес пред гръцката агенция АНА-МПА. На шосетата в съседната страна те протестираха и вчера.

Очаква се магистралата между Солун и Серес в района на Левконас да бъде затворена, вероятно след 12 ч. Силно полицейско присъствие има както по магистралата между Серес и Промахон, така и около граничния пункт.

Гръцки медии съобщават още, че от вчера е затворен КПП Евзони на границата с Македония. Там е блокиран не само пътният възел за Идомени, който се намира на 200 метра от границата, но и обходните пътища до него.

Главният секретар на МВР пое към границата

Министър Пламен Узунов се свърза по телефона с гръцкия си колега, отговарящ за обществения ред, съобщи днес около обяд пресцентърът на МВР.

Поводът за разговора е ситуацията в Гърция във връзка с протестите на фермери.

Министър Николаос Тоскас уверил Узунов, че гръцката полиция взема всички мерки, за да не бъде допуснато блокиране на пътя към България и границата.

Двамата оценили високо сътрудничество между министерствата. Те се уговорили да поддържат прекия контакт, така че взаимно да се информират както за конкретната ситуация, така и за всички теми от взаимен интерес.

По заповед на вътрешния министър Пламен Узунов главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов замина за Благоевград. Целта е да бъдат обсъдени и координирани на място конкретни действия при евентуална промяна на ситуацията.

Коментари в сайта

Последни новини