Богатите по-богати, бедните по-бедни. Преглед на печата

"24 часа": Лекарският съюз съди здравната каса за неплатени 51 млн. лева

"Ще съдим здравната каса за неразплатени 51 млн. лв. от "надлимитна" дейност в болниците за 2015 г." Това заяви председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Венцеслав Грозев в интервю за "24 часа". "С изричното настояване на БЛС надзорът на касата реши да се възстановят 18,8 млн. лв. на болниците за периода април - ноември 2016 г. Но на дневен ред стоят и 51 млн. лв. неразплатена "надлимитна" дейност за 2015 г.", обясни Грозев. Така според него ще се прекъсне порочната практика всяка бюджетна година да се стартира с дефицит, който да се прехвърля в следващата.

"Труд": Токът не е бил причина за авариите в парното

Ръководството на "ЧЕЗ Разпределение" България проведе среща с представители на мениджмънта на "Топлофикация" за изясняване на причините за възникналите в топлопроводите аварии, съобщиха от ЧЕЗ.

По време на срещата е било уточнено, че не е възниквала повреда в съоръжения, собственост на ЧЕЗ Разпределение, захранващи помпената станция на "Топлофикация". "ЧЕЗ Разпределение е поело ангажимент да съдейства за анализ на техническото състояние на електроенергийните съоръжения, собственост на топлофикационното дружество и, при установяване на забележки в разпределителната уредба на помпената станцията - да посъветва "Топлофикация" за технически мерки, които да предотвратят подобни инциденти вбъдеще. Двете дружества ще си партнират за установяване на конкретните причини за възникване на създалата се ситуация.

"Стандарт": Богатите по-богати, бедните по-бедни

Богатите българи стават все по-богати, а бедните теглят последните спестени пари. Това сочат данните на БНБ за депозитите в края на 2016 г.

Само за последните три месеца влоговете със суми над 1 млн. лв. се увеличават с 48. Това означава, че през ден се е откривал нов депозит на милионер. А общата спестена сума от най-богатите нараства със 116 млн. лв. за тези три месеца до рекордните 1,86 млрд. лв.

В края на миналата година влоговете над милион са 762, което е рекорд.

В същото време най-малките депозити до 1000 лв. се топят. За три месеца те намаляват с близо 30 хил. до 6,923 млн. броя. Оказва се, че докато богатите трупат милиони, хората с най-малко спестени пари за черни дни са принудени да закриват влоговете си, за да закърпят семейния бюджет. За година най-малките влогове са намалели с близо 500 млн.

"Монитор": Василев пробва да открадне 13 фирми, кредитирани с близо милиард

След като вече веднъж наля в джобовете си между 3,5 и 4 млрд. лева, отмъкнати от КТБ под формата на необезпечени кредити към свързани с него фирми, в момента Цветан Василев и негови подставени лица продължават да жилят трезора с вторичен грабеж. Това лъсва от анализ на синдиците на фалираната банка, публикуван на сайта на КТБ. В него е описано подробно състоянието на 17 фирмени групи и отделни компании, представляващи най-големите длъжници на трезора. От документа е видно, че 13 от тях или вече са отмъкнати от Василев през негови авери, сред които "момчето за всичко" от село Микре Гриша Ганчев, или банкерът беглец продължава да прави опити да ги овладее. Към момента на обявяването на КТБ в несъстоятелност въпросните дружества са висели на трезора с кредити за близо милиард. Точната цифра е 832 066 252 лева.

"Сега": Увеличението на парите за деца с увреждания се оказа намаление

Семействата с деца с увреждания преживяват поредната гавра на държавата с тях. Лично обещаната им от бившия премиер Бойко Борисов по-висока помощ всъщност се оказа намаление за огромната част от децата. Макар че увеличение има за тези с най-тежки проблеми, те пък са лишени за "компенсация" от европарите за личен асистент. А това освен допълнителен приход в семейството е единственият шанс на техните родители да имат осигуровки и да трупат стаж за пенсия. Този месец предстои семействата да получат за първи път новите помощи, които Борисов определи като показателни за цивилизоваността и демократичността на една държава.

"Дума": Гербаджия яростно лобира за СЕТА

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев се хвърли в яростна защита на скандалното за много държави в ЕС споразумение с Канада СЕТА и дори разпространи писмо до Корнелия Нинова, в което я обвини в националпопулизъм. СЕТА била в интерес на България, твърди той.

"Уважаеми ГЕРБ, вие от чие име обявявате подкрепа за СЕТА? От ваше собствено. Аз го обявявам за вредно за България, икономиката и суверенитета й. Тази позиция "против" беше изразена и от "Солидарна България", КНСБ, КТ "Подкрепа", "Произведено в България", зад които стоят хиляди български фирми и граждани. Изразявам, освен собственото си мнение, волята им. Приемам задачата си в политиката като отстояване на интереса на българите, а не като възможност да го търгувам за лична изгода", реагира веднага Нинова.

"Капитал дейли": Как държавата уби човек

На 21 септември 2016 г. прокурор от Софийска градска прокуратура прекратява едно брадясало разследване, което се размотава през последните пет години. То е трябвало да установи кой е неизвестният извършител, причинил вреда на държавния бюджет в размер на 2.4 млн. лв. Тези средства са били платени на свързана с ДПС фирма, която е трябвало да обезопаси тунела "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус". През 2007 г. тя взима аванс от 2.4 млн. лв., но работата по обекта така и не започва. Парите не са върнати, виновни според прокуратурата няма. Другото, което няма, е ремонт. Въпреки че още от 2005 г. държавата твърди, че съоръжението е в аварийно състояние и е опасно

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини