95,1 млн. евро за БГ бизнеса идват от Норвегия

Български и чуждестранни институции и организации от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн поставиха началото на изпълнението на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм за периода 2014 – 2021 в България. 

Събитието бе открито от вицепремиера по европейските фондове Малина Крумова и Каре Елтерваг – съветник по ФМ на ЕИП и НФМ в посолството на Норвегия в Румъния, България и Молдова. В рамките на двата механизма България получава достъп до 210,1 млн. евро за финансиране на проекти в редица ключови за страната ни програмни области. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

„През изминалата година успяхме да договорим националните приоритети и отговорните управляващи институции чрез подписване на Меморандумите за разбирателство. Сега навлизаме в нов, не по-малко отговорен, етап на подготовка на идейните концепции във всяка от одобрените програмни области. В следващите месеци ни предстои важна и интензивна работа, която до голяма степен ще предопредели цялостното изпълнение на финансовите механизми. Основната задача в процеса на разработване на програмите е да дефинираме мерки, които по максимално ефективен начин да допринесат за намаляване на социалните и икономически различия в Европейското икономическо пространство и задълбочаване на двустранните отношения между България и страните-донори“, отбеляза вицепремиерът Малина Крумова. 

Каре Елтерваг благодари за добрата съвместна работа досега, като подчерта, че е впечатлен от административния капацитет на Националното координационно звено. „Не трябва да приемаме тези средства като благотворителност, защото те са изключително важни и за двете страни, както за България, така и за страните-донори“, допълни той. 

Финансовият механизъм на ЕИП с ресурс от 115 млн. евро ще финансира проекти за местно развитие и намаляване на бедността, енергийна ефективност и сигурност, опазване на околната среда и развитие на предприемачеството в областта на културата. 

Чрез Норвежкия финансов механизъм 95,1 млн. евро ще бъдат насочени към развитие на бизнес, иновации и малки и средни предприятия, правосъдие и вътрешни работи. В допълнение с 15,5 млн. евро ще се финансират проекти на гражданското общество и близо с 1 млн. евро ще бъдат подкрепени инициативи за тристранен диалог и достойни условия на труд. 

„Ние сме амбициозни по отношение на целите и ангажиментите, които си поставяме, имаме пълна мобилизация на екипите в различните министерства. Двата механизма са много важни за нас, поради своята гъвкавост и възможности, които предлагат. Присъстващите в залата са доказателство за ангажираността на всички заинтересовани страни и на всички нива“, подчерта Малина Крумова. 

В събитието участваха представители на държавите донори и институциите, ангажирани с изпълнението в България, и техните организации-партньори. Освен отбелязване на постигнатото и потвърждаването на поетите ангажименти за новия програмен период, срещата даде възможност да се разгледат възникнали въпроси в процеса на програмиране и да се постави добра основа на предстоящите дейности с партньорите по разработване и последващо изпълнение на програмите.

Източник: epicenter.bg

Коментари в сайта

Последни новини