ВАС отмени решението на ЦИК за референдума

Върховният административен съд отмени решение на ЦИК от 11 ноември и връща преписката за ново произнасяне при спазване задължителните указания на съда при тълкуването и прилагането на закона. Делото е по жалба на Инициативния комитет за организиране на подписка за произвеждане на референдума, срещу решението на ЦИК, с което са обявени резултатите от проведеното на 6 ноември 2016 г. общонационално допитване.

Според съда броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването граждани, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове 3 488 588. Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини. Така и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани следва да бъде 3 489 080.

Фактически, за да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини.

Съдът изцяло се основава на резултатите от съдебна математико-статистическа експертиза, която дори получи допълнителен срок от десет работни дни за изготвяне на експертизата.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване с касационна жалба в14 дневен срок от съобщаването на страните, пред петчленен състав на Върховния административен съд

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини