Дуално обучение по две специалности в ПГ "Цар Иван Асен II" през новата учебна година

Това стана ясно при приемането на държавния план-прием за Пловдивска област за предстоящата учебна година. Третото заседание за годината на Постоянната комисия по заетост за определяне и съгласуване на държавния план прием за региона на Пловдив се проведе в Областната администрация. “Бизнесът има очаквания да създадем кадри, а не да ги внасяме отвън. От това зависи до голяма степен да задържим младите хора в България и те да имат възможности за реализация в родината си. В тази връзка съм убеден, че образованието и връзката му с бизнеса, е изключително важно и за постигането на добри резултати винаги можете да разчитате, че ще съм един от Вас“, подчерта областният управител Здравко Димитров.

Изнесени бяха данни, че е броят на завършващите 7-ми и 8-ми клас е  увеличен драстично, съответно 5266 и 2133 ученици и заявените сега паралелки с професионална насоченост сега са почти двойно повече. Сред гимназии, които през 2017/2018 ще осъществяват дуална форма на обучение, е и ПГ “Цар Иван Асен II” в Асеновград със специалностите „Мехатроника“ и „Електро обзавеждане на производството“. Дуална форма на обучение ще има още и в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив (специалност „Мебелно производство“), ПГ по транспорт „Гоце Делчев“ - Пловдив (специалност „Автотранспортна техника“), ПГ по механотехника „Проф. Цв. Лазаров“ - Пловдив (специалностите „Приложен програмист“ и „Машини и съоръжения с ЦПУ“).

Предложенията за обучение по нови професии за 2017/2018 година, са:

- Професия „Приложен програмист“, специалност „Приложно програмиране“. Ще се осъществява в ПГ по механотехника „Проф. Цв. Лазаров“ - Пловдив, ПГ по Електроника и електротехника - Пловдив и ПГ „Ген. Владимир Заимов“ - Сопот. Професията е нова за страната.

- Професия „Техник-реставратор“, специалност „Архитектурна реставрация“ - в ПГ АСГ „ Арх. Камен Петков“ - Пловдив. Професията е нова за областта.

- Професия „Химик-технолог“, специалност „Технология на хомеопатичните и фитопродукти“ - в ПГ ХТТ – Пловдив.

- Професия „Екскурзовод“, специалност „Екскурзоводско обслужване“ -в  ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ - Карлово.

- Професия „Офис мениджър“, специалност “Бизнес администрация“ - ПСГ - Садово.

- Професия „Фризьор“, специалност „Фризьорство“- ПГ КИТ „Д-р Иван Богоров“ - Пловдив.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини