За изборите регистрирани 13 партии, 9 коалиции, 21 комитета

ЦИК не е било уведомено от служебния кабинет за проучването, което показва, че най-вероятно няма как да бъдат осигурени машини за гласуване в цялата страна.

Вчера от Министерски съвет съобщиха, че към този момент няма достатъчно основания да се смята, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите на 26 март. Това проучване било направено преди официалното обявяване на обществената поръчка от ЦИК в желанието на правителството да помогне в тази нелека задача. 

"Не е наша работа да коментираме становища на Министерски съвет. Не сме запознати с проучването. Всяка институция може да изказва публично становищата си. Не мисля, че е намеса в работата на ЦИК. Очакваме да има ефект и резултат от откритата процедура за осигуряване на машинното гласуване", коментира на пресконференция един от говорителите на комисията - Цветозар Томов, цитиран от "Фокус". 

По думите му независимо от изхода на процедурата, няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща народна радост. Според него е рано да бъдем както оптимисти, така и песимисти, но всеки ще може да гласува. 

Другият говорител на ЦИК - Александър Андреев, допълни, че това проучване е направено независимо от Комисията преди откриване на процедурата. 

"ЦИК не би могла да даде становище. Такава информация не е постъпила при нас. Няма постъпили предложения по обществената поръчка, иначе има заявен интерес от фирми", поясни той.

Андреев каза още, че е открита процедурата за машинно гласуване, като поръчката е публикувана във вторник - 14 февруари. Той добави, че е имало една пусната жалба, разгледана днес и съдът е прекратил производството на това решение.

13 партии и 9 коалиции на изборите

За предстоящите парламентарни избори регистрираните партии са 13, коалициите са 9, инициативните комитети в отделните избирателни райони за издигане на независими народни представители са 21, съобщи пък третият говорител на ЦИК Камелия Нейкова. 

"До момента са подадени онлайн заявления за гласуване извън страната от 8960 избиратели. Най-голям брой са от Турция, Великобритания и Испания. Чрез дипломатически и консулски представителства са подадени 92 заявления. Срокът за подаването на тези заявления е до 28 февруари", уточни тя.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини