Близо 131 хиляди българи празнуват имен ден днес

130 937 са имениците на днешния празник. По данни на НСИ мъжете, които имат повод да черпят на Тодоровден са 77 038, а жените 53 899.

Тодор е сред най-често срещаните имена у нас, въпреки че в последните години все по-малко родители дават това име на децата си. 47 711 са Тодоровците към края на 2016 г., което го поставя на 11-то място сред най-често срещаните мъжки имена в страната. За разлика от него женското име Теодора е сред най-често даваните на новодоредените през последните няколко години, но като общо не влиза сред 20-те най-разпространени женски имена в страната. През 2016 г. обаче Теодора са кръстени 285 момиченца и това го прави 13-ото по ред най-често давано име за годината. Статистика за това колко са мъжете с име Теодор и жените с име Тодорка няма представена официално. Днес да почерпят обаче повод имат също и Божидар/а, което е българският еквивалент на името Теодор/а, както и производните Доротея, Дора, Дорияна, Дорина.

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботният ден от първата седмица на Великия пост. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини