Внимание: Мазилка и отломки падат от високите етажи

    Падащи мазилки са често срещана гледка в Хасково след суровата зима, алармираха читатели на Haskovo.net. На много места в града има опънати обезопасителни ленти около блокове и административни сгради. Един от ронещите се блокове е на площад „Лебеда“ 3. Камара камъни и мазилка са се стоварили преди дни от високите етажи. „Паднаха в неделя следобед, чу се силен трясък и много се изплашихме“, коментира Атанаска Димова. „Добре, че в този момент нямаше хора там, иначе можеше да стане беля“, добави жената и поясни, че много често оттам минават майки с деца, отиващи в близкия парк.

    Живеещите в блока не знаеха точно откъде е паднала мазилката – дали от козирката или от някоя от терасите на 6 или 7 етаж, които също са окъртени. Ако отломките са от тераса, то собственикът на апартамента трябва да я укрепи, а ако е от козирката – задължението е на всички собственици, поясниха живеещите там. Друга възрастна жена обясни, че преди седмица в блока имало общо събрание и възнамерявали да кандидатстват по програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, но в следващия транш, тъй като сега текат процедури за панелките, а този е тухлен.

    Състоянието на блока на „Лебеда“ 3 е такова, тъй като в него живеят предимно възрастни хора, които не могат да си позволят мащабни ремонти, каквито са поставянето на изолации и саниране, каза Минка Николова.

    Днес обезопасителна лента беше опъната и на тротоара край старата печатница в центъра на града, също заради падаща мазилка. Оттам минават много хора, които предпазливо заобикаляха проблемния участък. „Всеки път, когато минавам покрай сгради се оглеждам, защото на много места има падащи мазилки“, каза хасковлия, който вървеше по платното заради препятствията по тротоара.

    Когато има падаща мазилка от сгради, общината има правомощия да издаде предписание на собствениците да направят ремонт. Подобни сигнали обаче не са постъпвали в администрацията, обясниха от кметството. Оттам поясниха още, че старата печатница е частна собственост.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      На
      наблюдател
      32 -7
      15:02, 8 мар 2017
      Внимание: Хасково се разпада!
    • 2
      До
      Додо
      17 -8
      15:32, 8 мар 2017
      Ем така ще е, щом покривите на блоковете не са поглеждани от десетки години и собствениците ги мързи да се организират и тръснат да ги поправят. Сега от институциите трябва да им ударят една солена глоба.
    • 3
      Ив
      иван
      26 -2
      16:33, 8 мар 2017
      в моя блок са 72 апартамента, има 6 свободни на които неможем да намерим собствениците, има 6 които са против всякакви ремонти, има 20 които в никакъв случай не биха дали пари за ремонти на общи части и още 20 които искат, но нямат пари за общи части ... т.е. остават 20 апартамента който бихме дали пари .... ходи прави ремонти ако искаш. Нещата могат да бъдат много по-прости ако има хубав закон за Етажната собственост - първа точка да бъде : всяка многофамилна жилищна сграда с повече от 5 самостоятелни апартамента трябва да има професионален домоуправител (който да ходи да се съди с недобросъвестните съседи).
      • Ве
        Веси
        1 0
        09:54, 9 мар 2017
        Като дойде едно съобщение със солени глоби, че сградите се рушат, а живущите нищо не правят, тогава всички ще дават пари.
    • 4
      Ве
      Веси
      2 -1
      09:51, 9 мар 2017
      В момента служителите от Архитектурата да вземат да си свършат работата, а не само да стоят и да клатят крака, и да изготвят предписания да се оправят фасадите, покриви и тавани на тези сгради и накрая да се наложат едни глоби на собственици, живущи и т.н. и сградите, които няма и не могат да бъдат санирани да се приведат в приличен вид. Малко трябва и хората да свършат нещо, не само някой да им оправя къщичките, блокчетата и после да реват, че бетон паднал върху колата! Помогни си сам, за да ти помогне ...
    • 5
      Ма
      мастикаджия
      5 -2
      10:14, 9 мар 2017
      Внимание!!! ГЕРБаджии падат от постове! Пазете се да не ви смачкат.
    Последни новини