Точката на професионалната журналистика над непрофесионалната политика

Голословните обвинения на един бивш премиер срещу една ненадмината по класа българска международна журналистка наистина плачат за достоен отговор в съда

Този път ще съм лаконична.

Един ден в някакви справочници ще пише (може би): Бойко Борисов, български премиер в известен отрязък от времето, съвпаднал с кариерата на журналистката Елена Йончева.

Той обаче днес решил да се прави на герой пред една крехка жена, която не се уплаши от американски бомбардировки и джихадистки главорези, и направи единствените измиващи очите на българската международна журналистика филми от Ирак и Сирия. И още: от Чечня, Афганистан, Алжир, Косово...

Някоя от онези микрофонодържачки, които навремето пипаха мускула на Бойко-Геройко, дали няма да намери силици да му обясни разликата между „интервюта” и онези уникални репортажи, които направи Елена Йончева от най-горещите точки на нашето време? Онези дисекции, които ясно показаха какво става в разбунения от Джордж Буш и пуделите му Близък изток? Онези аларми, ударени от Елена не само пред българските, но и пред всички европейки съвести, които бяха длъжни да се отръскат от безумието и да разберат, че не става дума за електронна игра на демокрация, а за огън, който може да изяде и Европа, и света? Онези разкрития, които журналистката не се поколеба да направи за българското оръжие, попаднало - как??? - в ръцете на уж "умерената" сирийска опозиция, която не се свени да накървавява все по-бруталния конфликт?

Бойко-Геройко сега жонглира с фалшиви новини за милиони, защото още не е отвикнал да мисли, че всичко му е позволено.

Понеже Елена е класа на класата, не се съмнявам, че наистина ще даде под съд изреклия срещу нея безумни обвинения - нищо, че той рядко помни какво е казал сутринта и не е в състояние да го уцели отново вечерта.

Време е някой да сложи точката на професионалната журналистика над непрофесионалната политика.

Автор: Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на Съюза на българските журналисти

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини