Цачева ще имитира реформа, Захариева ще замазва пред Брюксел

"Едната няма да прави реформите, другата ще замазва в Брюксел". Това заяви лидерът на "ДА България" и бивш правосъден министър Христо Иванов по адрес на новия правосъден министър Цецка Цачева и заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Той коментира новата конфигурация в правосъдното министерство пред bTV.

Иванов намира дублирането на ресор "правосъдие" в новия кабинет за унизително спрямо новия правосъден министър. Според него е очевидно, че Борисов си давал сметка, че Цачева нямала шанс да обяснява навън за случващото се в България. Заради това Борисов оставил Екатерина Захариева да се "обяснява" пред Европа.

"На г-жа Цачева мандатът е да прави всичко друго, но не и необходимите реформи. Цачева ще крепи статуквото тук, а г-жа Захариева ще обяснява какви успехи имаме навън", отсече бившият правосъден министър.

Според Иванов Захариева сама е отказала да стане отново правосъден министър, защото щяло да означава "да не пипаш Цацаров и да имитираш реформи". Това довело и до крайното решение на Борисов да остави "едната да прави реформите", а "другата да замазва в Брюксел".

Христо Иванов наблегна на това, че Цачева може да се справи с реформата в правосъдието, но тя е "получила инструкции". Според Иванов Цачева е заставена да "не пипа властта на главния прокурор Сотир Цацаров", както и да контролира новите позиици в съдебната система, между които и избора на нов председател на Върховния административен съд.

В хода на разговора Иванов посочи, че не може да се говори за съдебна реформа без реформа на прокуратурата. Според него "... или имаме реформа на прокуратурата, или всичко, което правим в съдебния сектор може да е много хубаво, но няма да е съдебна реформа". Той добави, че това не са негови идеи, а изисквания от експертите в Европа.

Лидерът на "ДА България" сподели и че в страната ни не може да има борба с корупцията докато не се премахне недосегаемостта на дадени лица от бизнеса, политиката и публичния живот. По думите му именно прокуратурата трябва да е инициатор на наказателното преследване и "от нея зависи дали тази недосегаемост ще спре".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини