Ем-а е-са-са: най-забавните игри от миналото

Спомняте ли си за прекрасните моменти, когато вечерта беше изпълнена с игри, разказване на страшни истории и споделяне на разби интересни тайни, които винаги оставаха на любимото място за игра.
Спомняте ли си за играта на ластик, Дама, Стражари и апаши, Народна топка и много други?
Сякаш тези игри говорят и разказват история всеки път, когато група деца се забавляват с тях (колкото и рядко да е напоследък), а вие гледате отстрани.
Приказките, които разказват са за едно отминало и истинско детство, а ето кои са тези игри:

1. Игра на ластик

Кое момиче не познава добре тази игра? Играе се с 3 или 4 човека. Ако броят на участниците е четен, се играе в отбори по 2-ма човека, а ако е четен играе всеки за себе си. Децата скачат на ластик, който другите две деца опъват. Скача се в различен такт, придружен с песничка. Нивото на ластика се мени – първо е на глезените, след това на прасеца, на коленете на кръста, под мишниците. Тази игра огласяше улиците и освен „Ем-а-ес-ес-а-ес-ес-а-пи-пи-а”, също изразът „Само още малко, мамо!” беше част от нея.

2. Народна топка

Тази игра несъмнено се нарежда след любимците на мъниците. Децата се разделят на два отбора и всеки отбор избира свой консул. Консулите застават на определена линия и целта им е да уцелят хора от противния отбор. Този отбор, който пръв остане без участници, губи играта. Споровете, разбира се, са част от нея. „Не ме уцели, само лееееееко ме докосна!” е основен израз в тази игра.

3. Дама

Тази игра се нуждае само от тебешир, малко камъче и щастливи деца. Схемата се чертае, в зависимост от възрастта на децата, по-дълга или по-къса. Първият хвърля камъчето в първото квадратче и скача, до последното, връща се и докато е на един крак взима камъчето. Играта продължава, докато не стъпи на линия. Внимание, караниците не са изключение и тук.

4. Сляпа баба

Очите на „сляпата баба” се връзват и тя трябва да хване останалите, които са около нея. Незабравяйте а детето в себе си и го пазете добре, защото детството никога няма да бъде такова, каквото беше и такова, каквото трябвяа да бъде.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини