Румъния и България последни по иновации в ЕС

Румъния и България са на дъното сред страните от ЕС от гледна точка на постиженията на иновациите през 2016 г. За Румъния налице е спад от 14,1% от 47,9% спрямо средното за ЕС през 2010 г. Това става ясно от Европейския иновационен индекс (EIS) от 2017 г. Страната има средно ниво на ефективност от 33,8% спрямо средния за ЕС.

EIS оценява относителните силни и слаби страни на националните иновационни системи и предлага сравнителен анализ на резултатите от иновациите в страните от ЕС, други европейски страни и регионалните съседи. Сравненията между страните с течение на времето се правят в сравнение с резултатите на ЕС през 2010 г., за да се осигури по-добро наблюдение на промените в ефективността във времето.

Наред с България, Румъния попада в категорията "Скромен иноватор" - най-ниското място в класацията и групиращите страни, които показват ниво на представяне под 50% от средното за ЕС.

Рамката за измерване на EIS, преразгледана за тазгодишното издание, взема предвид 27 различни показателя, които разглеждат основните двигатели на постиженията на иновациите извън фирмените, публични и частни инвестиции в научни изследвания и иновации, иновационни усилия на ниво фирма и въздействието на иновационните дейности на фирмите, предаде БГНЕС.

В Европа Швеция остава лидер на иновациите, докато Литва, Малта, Холандия, Австрия и Великобритания са най-бързо развиващите се иноватори. Докладът също така установи, че на глобално равнище ЕС е по-малко иновативен от Австралия, Канада, Япония, Южна Корея и Съединените щати.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Последни новини