Изследване: Електронните цигари имат сериозни вредни последици за здравето

Все повече хора избират електронните цигари, като смятат, че те са безопасна алтернатива на конвенционалните. Така ли е наистина?

Ново изследване, проведено от екип на Университета на Западна Вирджиния в гр. Моргантаун, САЩ, си постави за цел да проучи ефекта при ударно или хронично излагане на въздействието на електронните цигари върху сърдечносъдовото състояние на мишки, съобщава социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Проучването стъпило на хипотезата, че ударното еднократно и хроничното излагане на въздействието на парите на електронните цигари би причинило ниво на разстройство във функционирането на сърдечносъдовата система, подобно на това при конвенционалните цигари.

Данните бяха представени на конференцията „Стареене на сърдечносъдовата система“, в Уестминстър, от главния автор на проучването проф. Марк Алфърт от Училището по медицина към университета.

Електронните цигари не са безопасни

Екипът на проф. Алфърт изследвал 4 женски мишки, които били изложени на ударно въздействие на електронни цигари (едно излагане траело по 5 минути) и други 6 женски мишки, които били изложени на хроничния ефект от цигарите (по 4 часа всеки ден за 5 дни в седмицата, в продължение на 8 месеца). Електронните цигари, които били използвани, били с аромат на капучино и съдържали по 18 милиграма никотин на милилитър.

Изследователите измервали диаметъра на артериите на мишките и тяхната вазодилатация – способността на кръвоносните съдове да се разширяват и свиват. С помощта на техниката интравитална микроскопия учените изследвали поведението на артериите

Проф. Алфърт и екипът му също така проучили появата на склероза на аортата (главната артерия на сърцето) - отлагане и втвърдяване на склеротични плаки в аортата, което е маркер за сърдечносъдово заболяване. При него аортата губи своята еластичност. Симптомът често се явява с напредването на възрастта.

Какви са резултатите?

Изследването установило, че в рамките на час от 5-минутното излагане на пара от електронна цигара, артериите на наблюдаваните мишки се стеснили с 31%. Хроничното и дълготрайно излагане на въздействието на електронните цигари също така довело до втвърдяване на аортата. То било 2 пъти и половина по-голямо от това в контролната група в изследването. Нещо повече, ударното излагане на парата от електронна цигара довела до 9-процентно намаление във вазодилатацията на кръвоносните съдове.

Имат сериозни вредни последици

В заключение авторите на изследването обобщават, че електронните цигари имат сериозни вредни последици за сърдечносъдовото здраве. По-специално, излагането на въздействието на електронните цигари изглежда че води до преждевременно стареене на кръвоносните съдове.

„Тези данни показват, че електронните цигари не трябва по никакъв начин да бъдат считани за безопасни. Проучването показва, че те имат значително вредно влияние върху ендотелните функции на централната и периферна съдова система“, заключава екипът.

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини